Dette er noen av verdens mest undervurderte viner

Tekst
Foto

Spesialist på modning. Pepe Espinar modner den mest elegante av alle tørre sherryer, Manzanilla, for Emilio Lustaus Almacenista-linje.

Stilsikker. Fra knusktørt til den reneste sirup. Emilio Lustau treffer godt med sine karakterfulle dråper innenfor de mange ulike kategoriene av sherry.

Emilio Lustau viser frem tørr sherry i toppdivisjon, og det til en svært god pris.

I Jerez de la Frontera, hovedsetet i den spanske sherry-industrien, ligger Emilio Lustaus massive bygningskompleks, med tykke vegger, søyler og spindelvev – og ikke minst 23 ulike solera-systemer som omfavner sherrys vidt sprikende stilretninger. Fra den knusktørre fino, som oppnår sitt friske uttrykk under det oksygenbeskyttende og glycerinspisende gjærlaget flor, til de mer oksidativt modnede amontillado, oloroso og palo cortado – til den søte, sirupaktige pedro ximenes.

Tilblivingen av en flaske sherry handler først og fremst om denne særegne modningen.

Kompleks blanding

I en solera er 500-liters- tønnene organisert i grupper (criaderas), som inneholder vin av samme alder. Fra de eldste tønnene tappes den ferdige vinen, men aldri mer enn én tredel av innholdet. Tønnen fylles så opp igjen med hakket yngre viner, som kalles første criadera, som igjen blir fylt opp med innhold fra andre criadera. Den ferske vinen (sobretablas) fylles opp i den yngste gruppen av tønner.

På denne måten blandes årgangene, og det vil alltid være en liten skvett av soleraenes første år i flasken. En solera er vinens skole hvor den tilegner seg egenskaper fra flere generasjoner med vin. Jo eldre soleraen er, dess mer kompleksitet vil den også gi innholdet som tappes ut. Emilio Lustau får frem soleraens egenart og de ulike stilene av sherry med stor presisjon. Blant Jerez’ bodegaer er det nok i dag

Emilio Lustau som viser den største bredden – mye takket være seks mytiske underleverandører.

Modningseksperten

En almacenista er en holder av sherry gjennom generasjoner. Disse underleverandørene tapper ikke vin selv, men er Jerez’ virkelige håndverkere: De pleier møysommelig sine gamle tønner og supplerer eksporthusene. Hos Lustaus er nettopp Almacenista-serien som imponerer mest. Den står for 10 prosent av husets flasker. Lustaus seks underleverandører ligger i alle de tre sherrybyene på den spanske sørkysten, Sanlúcar de Barrameda, Puerto de Santa Maria og Jerez de la Frontera.

Pepe Espinar er kjellermester på Bodega Manuel Cuevas Jurado i Sanlúcar de Barrameda. Her kalles fino-sherryen manzanilla, den mest elegante i Jerez, grunnet sin plassering helt nede ved kysten, der hvor flor-laget har de beste vekstforhold. Pepe Espinar lager Manzanilla Passada for Lustau: en syv år moden manzanilla hvor florlaget begynner å svinne, og Amontillado de Sanlucar, modnet i 12 år.

Sherry på dette nivået er fremdeles blant verdens mest undervurderte viner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner