Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dette drikker du til hummer

Tekst
Foto: Sigurd Fandango

Foto: Sigurd Fandango

Kun det beste er godt nok til norsk hummer.

Få råvarer genererer flere superlativer enn den norske hummeren, som skiller seg fra sine internasjonale slektninger med en intens, frisk og elegant havsmak. I vårt kalde klima vokser den dessuten langsomt og blir ekstra kjøttfull. Hunnhummeren er ofte saftigere i kjøttet enn hannen.

Tidligere ble den tibente skapningen regnet som fattigmannskost. I dag er den en luksusvare og en av matbordets største gleder.

 

Kort sesong

1. oktober startet fisket av det minst 100 millioner år gamle urdyret langs Norskekysten. Den store tilveksten av hobbyfiskere har ført til en rekke fangstrestriksjoner: I tillegg til at sesongen er begrenset til to måneder (tre måneder nord for Sogn og Fjordane), er det strengt forbudt å beholde hunnhummer med synlig rogn. Hummeren må dessuten være minst 25 centimeter.

For at også kommende generasjoner skal kunne nyte norsk hummer, er det varslet enda flere restriksjoner, da bestanden er redusert siden 2012, ifølge Fiskeridirektoratet.

 

Klassiske følgesvenner

Hummeren fortjener kun det beste av drikke, og tilberedningen avgjør valget:

Til hummer naturell passer en enkel og elegant chablis eller en god champagne perfekt.

Gratinert hummer krever mer av vinen – gjerne en klassisk hvitburgunder av toppklasse eller en grand cru chablis.

Til en sammensatt og smaksrik hummersuppe eller bisque fungerer kun de kraftigste chardonnayene – enten fra USA eller Burgund.

Avkjølt hummer i en salat trenger en tysk riesling eller en albariño fra Rias Baixas i Nordvest-Spania eller fra Minho i Nord-Portugal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.