Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Han lager noen av Sør-Amerikas beste viner

Tekst
Hubert Weber lager vin for Bodegas y Cavas de Weinert i Mendoza, Argentina. Foto:

Hubert Weber lager vin for Bodegas y Cavas de Weinert i Mendoza, Argentina. Foto:

Nå er flere av sveritseren Hubert Webers toppviner tilgjengelige på Vinmonopolet.

Mendoza-produsenten Bodegas y Cavas de Weinert har vært den tradisjonelle klippen i Sør-Amerikas største vinproduserende land i en årrekke., siden brasilianske Bernardo Weinert kjøpte en ruin av en eiendom som han pusset opp på 1970-tallet. I kjelleren ligger 60 år gamle tønner (2000 til 6000 liter). Vinene får lang modning, og ingen overdreven ekstraksjon. Men selv innenfor den gamle skolen finnes det rom for forbedringer.

- Jeg har forandret gjærtype og gjæringstemperatur for å lage friskere viner, sier den sveitsiske vinmakeren Hubert Weber til Smak.  

Når han startet å lage vin for eiendommen for 20 år siden så eiendommens Malbec gjerne 4-5 år på fat før de ble tappet på flaske. Nå har han kuttet ned til tre år.

- Malbec er en sensitiv drue som lett kan påvirkes av brettanomyces (lukt av stall og fjøs forårsaket av gjærrester) av for lang lagring på fat, noe som for meg gir uønskede og urene aromaer hvis fatene er gamle og ikke helt rene.

Fra 2003 begynte Weber en prosess med å rengjøre de gamle fatene med en ny metode. Fra denne årgangen har også vinene fått et friskere og renere utrykk.

Les også: Fra verdens høyeste vinmarker i argentinske Salta lager en franskmann vidunderlig torrontés og malbec.

- Før rengjorde vi fatene med svoveltabletter, men jeg studerte dette nøye og kom frem til at det beste resultatet kom av det som alle lærebøker fraråder: Å rengjøre fatene med vann. Jeg bruker kaldt og varmt vann, tørker ut og rengjør med vann en gang til. Det er mer arbeid, men resultatet er også mye bedre, sier Weber.

- Jeg foretrekker også å ha den ferdige vinen opptil ett og et halvt år på sementtanker før de tappes på flaske. Da har jeg mer kontroll mot brettanomyces, og vinene får en bedre fruktkvalitet, ser han. 

Les mer:Familierevulosjonen i Chile.

Kjent for sin malbec og cabernet sauvignon, lager han nå også vin av druetypene tempranillo, bonarda, chardonnay og sauvignon blanc. Foreløpig kun for det argentinske hjemmemarkedet.

- Men Carrascal er fremdeles vår mest produserte vin med mellom 100.000 og 200.000 flasker avhengig av årgang. Rundt 35 prosent av vinen havner i Norge, sier Weber fornøyd.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner