Vin fra 1945 til under tusenlappen

Tekst
Demi johns fylte med gyllne dråper soler seg i Rivesaltes. Foto: Bendik Dannevig Kristiansen

Demi johns fylte med gyllne dråper soler seg i Rivesaltes. Foto: Bendik Dannevig Kristiansen

Lyst å smake en vin som er over 70 år gammel? De edle vinene fra Rivesaltes byr på unike vinopplevelser.

De er ravgule på farge. Duften minner om karamell som har blandet seg med tobakk, lær og tre med hint av tørkede frukter og blomster. Innestengt på glassvallonger i nærmest en hel mannsalder byr vinene fra Rivesaltes i Sør-Frankrike på unike smaksopplevelser til latterlige lave priser. I tillegg er de perfekte gaver til årets jubilanter som er født i 1946, 1966, 1976 og 1986.

Ung og lovende i Beaujolais

Glemt storhet

På 1920-tallet ble det produsert og solgt 70 millioner liter utviklede viner fra Rivesaltes, Banjuls og Maury i Sør-Frankrike. De søte hetvinene var for en nasjonal folkedrikk å regne. Alle drakk vinene fra Roussillon, og da helst som aperitiff. I dag er produksjonen redusert til noen få millioner liter i året.

Disse vinene er i ferd med å bli glemt da produksjonsmåten er lang og kostbar, utbyttet er naturlig lavt og konkurranseutsatt. En ny generasjon vinmakere har de siste årtier vært opptatt av andre vinøse verdier som fersktappede Muscat de Rivesaltes og ikke lenger de utviklede hetvinene.

Viltvinnere

Etter en nedgangstid på 60-tallet ble fat liggende urørt inntil 2008 da en mann ved navn Philippe Gayral gjennom sitt negociantnettverk begynte å tappe disse edle dråpene som hadde stått urørt så lenge.

Aritikkelen fortsetter under annonsen

Solbrune viner

I dag er viner fra Chateau Mosse tilgjengelige på polets bestillingsutvalg. Sammen med flere andre produsenter.

Vinene til Mosse er laget av druene grenache blanc, grenache gris, macabeau og grenache noir. De blir laget på nærmest samme måte som portvin, hvor det blir tilsatt sprit sånn at fermenteringen stopper. Etter det har de har solt seg ute i glassballonger under åpen himmel i to år før de er fatlagret i omtrent 80 år og flasketappet i 2011 eller 2012 av Muse.

Enn så lenge er Rivesaltes lagrede viner en unik kilde til eldre årganger solgt til en fornuftig pris.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner