Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De eldste vinhusene imponerer i Spania

Tekst

Tradisjonsrike viner fra Rioja leverer.

Rioja er Spanias mest tradisjonsrike vindistrikt. foto:

Rioja er Spanias mest tradisjonsrike vindistrikt. foto:

Få har lengre vinhistorie i Spania enn familien til Cebrian-Sagarriga. Helt siden 1511 har de drevet Pazo Barrantez i Rias Baixas, og siden 1852 Marques de Murrieta i Rioja.

I dag er eiendommen Ygay med sine 300 hektar den største i Rioja. Og en av de få som lager tradisjonelle viner med kvalitet.

Aldersgjennomsnittet på stokkene i vinmarkene er 35 år fordelt på de fire røde druene tempranillo, graciano, mazuelo og garnacha. Alle druene er gjæret for seg, for så å bli blandet og lagret i 21 måneder på amerikanske eikefat. 1, 3 millioner flasker er Murrietas totale produksjon, fordelt på fire forskjellige viner hvorav 85 prosent er Murrieta Reserva.

Vicente Dalmau Cebrian-Sagarriga eier av vingården Marques de Murrieta i Rioja, Spania Foto: Geir Molden

Vicente Dalmau Cebrian-Sagarriga eier av vingården Marques de Murrieta i Rioja, Spania Foto: Geir Molden

Vicente Dalmau Cebrian-Sagarriga eier i dag den tradisjonsrike Marques de Murrieta. Hans far døde da han bare var 46 år gammel. Det er 20 år siden. - Det var et sjokk for meg som var veldig ung og hadde mange visjoner. Jeg ville lage et nytt prosjekt som var meg, noe moderne, har han tidligere uttalt til Smak.

89

Navn: Dalmau 2011

Produsent: Marq. de Murrieta , Rioja , Spania

Pris: 499,90 Varenummer: 2202101 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Optimum Wines AS

Åpen og moden, sødmefull duft med innslag av plommer, tre, varme mørke bær og en lett balsamisk tone. Saftig og moden mørk frukt på smak med tydelig ferskt treverk og en syrlig, tørr utgang. BDK

 

Det resulterte i vinen Dalmau som i tillegg til de spanske druene har en andel cabernet sauvignon av 56 år gamle stokker. Siden vinmarkene er så gammel får de lov å bruke druen. I dag lages 20.000 flasker Dalmau blir laget i de beste årgangene, første gang i 1994. Lagret i franske nye eikefat.

 

91

Navn: Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2007

Produsent: Marq. de Murrieta , Rioja , Spania

Pris: 950,00 Varenummer: 773101 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Optimum Wines AS

Kompleks og noe uforløst duft av plommer modne mørke bær, treverk og lær, med innslag av tørket frukt og fiken. Strukturert mørk frukt på smak med en fast og lang tanninstruktur, balansert mørk frukt, kombinert med en konsentrert utgang. BDK

 

Rosinen i pølsa hos Murrieta er den tradisjonsrike og lagringsvennlige Castillo Ygay som i gode år kan ligge opp mot 70 år. Druene til Ygay kommer fra den høyest beliggende vinmarken på eiendommen, med 65 år gamle vinstokker. Den ligger tre år i franske eikefat før den får 3,5 år flasketid. Ygay blir bare lansert i de beste årgangene.
Nå er Dalmau kommet i 2011-årgangen mens Ygay er lansert i årgang 2007.

Den komplette vin

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.