Stor test av Prosecco

Tekst

Her er de beste og verste italienske folkeboblene fra Vinmonopolets hyller.

De fruktige og lettdrikkelige tankproduserte boblene fra Nord-Italia har hatt en boom-lignende salgskurve de siste årene - og overtatt rollen som det joviale alternativet til dyrt fransk sprudlevann etter spanske Cava. På sitt beste er de friske og nyanserte med sine pure eple, pære og sitrustoner. På sitt verste – og alt for ofte er de sukkertøypregete, klissete og syntetiske. En rusbrus for voksne. 

Les også:Dette er den beste champagnen til nyttår.

Prosecco er Italias klart største DOC-appellasjon og strekker seg fra Vicenza i vest til Trieste i Øst. Produsentene kan benytte seg av svært store avkastninger, og i 2013 ble det produsert hele 300 millioner flasker Prosecco. De klassiske produksjons-sonen ligger rundt byene Conegliano og Valdobbiane. Nå DOCG Conegliano-Valdobbiadene.

De høye avlingene, opp mot 13,5 tonn per hektar, gir svært nøytrale viner, og fruktigheten i en Prosecco henger ofte sammen med innholdet av restsukker. De vanligste kategoriene er Extra Dry (12-17 gram sukker per liter) og Dry (17-32 gram sukker per liter) Det finnes også Brut-versjoner (6-12 gram sukker per liter)

For å guide deg frem til et trygt kjøp - har vi smakt oss gjennom alle flaskene med fast hylleplass på Polet.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk