Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Strålende fra verdens sørligste vinregion

Tekst
Fra denne vinmarken Bannockburn i Central Otago på New Zealands sørøy kommer en av landets beste rødviner fra. Foto: David Wall/Scanpix.

Fra denne vinmarken Bannockburn i Central Otago på New Zealands sørøy kommer en av landets beste rødviner fra. Foto: David Wall/Scanpix.

Biodynamiske pinot noir-viner fra ulendt terreng.

Felton Road har med vinmaker Blair Walter og eier Nigel Greening i spissen har utviklet seg til å bli en av de mest berømte og beste vinprodusentene fra New Zealand. Ikke uten grunn. Sakte, men sikkert har den biodynamiske vinprodusenten som har satt verdens sørligste vinregion Central Otago på kartet levert bedre viner hvert år. 2014 er intet unntak. Disse vinene er inne på noen få pol, blant annet Ullevål i Oslo eller å få tak i på spesialbestilling igjennom importøren.

Mest vin for pengene

Lengst sør

Central Otago er et område med en enorm utvikling de siste årene. Verdens sørligste vindistrikt har etablert seg som en pinot-spesialist og vinene herfra holder et gjennomgående høyt nivå. I Central Otago's dramatiske landskap ligger vinmarkene i åssider rundt 300 moh, godt beskyttet mot landets maritime klima av fjell som stiger opp mot 3700 m.o.h.

Med tanke på hvor langt sør Central Otago ligger, burde man teknisk sett ikke dyrke druer der i det hele tatt. Dette er et marginalt klima med kort vekstsesong, tidlig frost og ofte snø under innhøstingen.

Den moderne vinproduksjonen i Central Otago går ikke lenger en 25 år tilbake i tid, og det var ikke før Felton Road lanserte første årgang av Block 3 Pinot Noir, i 1997, at potensialet for alvor ble avduket.

Toskanske godbiter

Central Otago er delt i flere sub-regioner som representer hver sin oase i et ellers så karrig og ulendt fjellandskap. Disse er: Gibbston, Wanaka, The Cromwell Basin, Bannockburn, Bendigo og The Aleksandra Basin. Central Otagos pinot noir-viner har ofte en tettere struktur og en mørkere frukt enn de saftige vinene fra Marlborough.

Årets beste soppviner

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.