Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tysk vin er mer enn riesling

Tekst
Innhøsting av Pinot Noir druer Foto:

Innhøsting av Pinot Noir druer Foto:

Marsnyhetene: Tysk pinot noir tar opp konkurransen med Burgund både når det gjelder pris, tilgjengelighet og kvalitet.

Mens røde burgundere øker i pris og de beste produsentene nærmest blir umulig å få tak i banker konkurrentene på døren. Med saftig og lette utgaver av pinot noir til lave priser er tysk pinot noir blitt forvandlet fra sødmefulle og klissete eikebomber til noen av de beste rødvinskjøpene en kan gjøre i dagens marked.
Få vet at Tyskland er verdens tredje største produsent av pinot noir, etter Frankrike og USA. Over 11 prosent av landets vinmarksareal er plantet med pinot noir eller spätburgunder som er det lokale navnet på verdens mest sagnomsuste rødvinsdrue.

 

Gammel tradisjon. Historien til pinot noir i Tyskland er lang, helt siden 800-tallet har det vært snakk om den tyske spätburgunderen. Den startet sin utredelse i Kloster Salem i Baden i Sør-Tyskland og videre til Hattenheim i Rheingau på 1300-tallet og deretter til Kloster Eberbach og deres berømte spätburgunder marker i Assmannshausen i Rheingau i 1476.
Mesteparten av tysk pinot noir og spätburgunder har igjennom tidene blitt drukket lokalt. Og kvaliteten har vært så som så, med dårlige kloner og utstrakt eikebruk som et kjennetegn. De siste årene har derimot flere produsenter plantet topp franske kloner av pinot noir, samtidig som bruken av eikefat har blitt mer fornuftig. Bedre og varmere årganger har også hjulpet på. Det har ført til en rekke flotte, rene og saftige utgaver av tysk pinot noir, som tar opp kampen med de røde burgunderne særlig når det kommer til pris, men også kvalitet i flere tilfeller.

 

Pinot-familien. Både pinot gris eller grauburgunder og pinot blanc eller weissburgunder har doblet vinmarksarealet sitt de siste ti årene. Og er begge nå over 4000 hektar med vinmark i landet. Noe som gjør Tyskland henholdsvis verdens tredje og andre største produsent av de to burgunderdruene.

Paradoksalt blir det laget mer pinot noir i Tyskland enn i Australia og New Zealand tilsammen. De beste utgavene kommer fra produsenter som har spesialisert seg på druen fra Ahr, Pfalz og Rheingau med noen få unntak i Rheinhessen.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.