Perfekt vin til påskelammet

Tekst

Her er de beste vinene til påskens store klassiker.

Høytid. Påskelammet smaker enda bedre med den rette vinen til. Foto: Sune Eriksen

Lam er en selvfølge i påsken, gjerne i form av et saftig lammelår eller lammestek. Med den store fordelen at dette er retter som kan lage seg selv i ovnen, mens man selv er på skitur.

I påskemåneden spiser nordmenn nær tre ganger­ så mye lam som ellers i året, selv om vårens kjøtt stort sett bare er å finne i frosne varianter.

Lammet er det eldste påskesymbolet og var opprinnelig en offergave, som strekker seg tilbake til 1200 år før Kristus, da jødene ifølge Det gamle testamentet var fanget i Egypt. Om ikke et lam ble ofret og dets blod strøket over dørstolpen, kunne døds­engelen slå til. Det var derfor viktig å finne det beste lammet til ofring, man tok gjerne det første lammet som ble født om våren.

Påskevin

Lammekjøttet har mye egensmak og fett, noe som krever viner med sterk karakter, spenstig syre og tydelige tanniner. I tillegg krever det klassiske tilbehøret hvitløk og rosmarin en vin med god fruktighet. Tradisjonen tro nyter vi gjerne en rødvin fra Bordeaux eller Rioja til lam. Men det finnes­ en rekke andre druer som harmonerer godt med lammesmaken.

Druene nebbiolo, aglianico og sangiovese fra Italia­ har alle imponerende syre- og tanninstruktur og er perfekte samarbeidspartnere. Tannat fra det sørvestlige Frankrike, tradisjonelt laget malbec fra Argentina, samt baga  fra Portugal er også druer­ med kraft nok, og er i likhet med spanske tempranillo og globetrotteren­ cabernet sauvignon gode lammekombinasjoner.

Her er de beste vinene til påskens lammemiddag, alle fra Polets hyller.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk