Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Stilsikker Rioja-vin

Tekst
Stilfull. Rioja Alta, lengst vest i Rioja, er opphavet til regionens mest elegante og lagringsdyktige viner. Maria Larrea Quemada er født og oppvokst i Rioja. Hun lager viner i toppklasse. Foto: Jimmy Linus

Stilfull. Rioja Alta, lengst vest i Rioja, er opphavet til regionens mest elegante og lagringsdyktige viner. Maria Larrea Quemada er født og oppvokst i Rioja. Hun lager viner i toppklasse. Foto: Jimmy Linus

Fra det erketradisjonelle til det moderne – María Larrea Quemada og CVNE behersker det meste.

En lyserød støvsky henger som en flagrende kappe etter en råkjørende traktor på en smal vei mellom vinmarkene i Riojas nordvestlige hjørne. Under de spisse fjelltaggene som utgjør grensen til det fuktige Baskerland i nord, ligger tørre åssider og slake koller med sin forening av krokete treknoller og vaierstøttede ranker stigende opp fra Ebro-elvens duvende svinger. På en stenstøtte er det hugget inn C.V.N.E og et langt romertall som oversettes til 1879.

– Der oppe stopper regnet. Det er det som gjør Rioja Alta til et mikroklimatisk drømmested for dyrking av druer, sier María Larrea Quemada og nikker opp mot den steile Sierra de Cantabria-veggen.

Hun lager noen av Spanias mest ikoniske viner. De klassiske Rioja-vinene fra CVNE (Compañía Vinícola del Norte del España) med sin stilsikre og klassiske Reserva og Gran Reserva, og ikke minst den potente og alltid bunnsolide Imperial-duoen. Hun står også bak vinene fra eiendommene Viña Real og Contino, begge i Rioja Alavesa – tilsammen 500 hektar.

– Alle de tre eiendommene er forskjellige. Viña Real er vårt moderne alibi. Contino er som et fransk Château. Men CVNE er hjertet og står for den tradisjonelle linjen i selskapet, sier Quemada.

 

Flaggskipet

Innenfor murene, forbi mørke og fuktige ganger dekket av tykke lag med mugg og støvete flasker med årganger tilbake til husets opprinnelse, forbi høyreiste tretønner, ligger den store hallen som ble bygget mellom 1890 til 1909. De store jernbjelkene i taket er konstruert av selveste Gustave Eiffel. Her modnes Imperial Reserva og Gran Reserva. Imperial lages kun når årgangen sørger for tilstrekkelig kvalitet fra de eldste plantene i tre ulike marker. Quemada venter så lenge som mulig før hun gjør den ferdige blenden. 

– Jeg føler på ansvaret hver gang jeg er i denne kjelleren og ser på de gamle flaskene. Men vi jobber hele tiden for å maksimere druenes potensial gjennom å se på hvordan vi dyrker, gjærer, blander fra ulike marker, og hvordan vi kan bruke fat med ulik toastingsgrad (brenning), sier Quemada.

– Jeg smakte en 1928 Imperial, som fremdeles var full av liv. Flott syre og faste tanniner. Når folk smaker denne vinen om 30–40 år, må den være minst like god.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.