Henrik Dahl Jansen er Norges beste vinkelner 2016

Tekst
Henrik Dahl Jansen, her når han vant NM for vinkelnere i februar i år. Foto: Torjus Berglid

Henrik Dahl Jansen, her når han vant NM for vinkelnere i februar i år. Foto: Torjus Berglid

...og Norges representant i VM i Argentina i april.

For andre gang var det Henrik, som til daglig åpner flasker på Bølgen & Mois restaurant i Ny-Hellesund, som klarte å begeistre de fire dommerne aller mest. Med sine teoretiske,  og ikke minst praktiske kunnskaper om vin, brennevin, samt mat og vin i kombinasjon sikret han seg førstepremien: En sykkel, masser av vin og en Coravin.

De tre finalistenes første oppgave var å ”blindsmake” tre viner, alle laget av druen syrah (Yello Tail Shiraz 2014, Arnot-Roberts Syrah 2013, Gonon St. Joseph 2013)

Her skulle de gjenkjenne produksjonsmetode, kvalitet, område og pris.

 

Søramerikanske kombinasjoner

Neste oppgave vare å sette argentinske viner til en Sør-amerikansk meny:

Ceviche av Abbelone/Torsk med puré av lilla yams/baby back-ribs med chimichurri/osten sardo med tonkabønnehonning/pisco sour-sorbet med tapiocasalat.

Henrik Dahl Jansen skal nå konkurre for Norge i verdensmesterskapet for vinkelnere i Argentina i april. Foto: Torjus Berglid.

 

Etter dette skulle de tre finalistene dekantere en flaske moden rødvin, og servere til fem gjester. En av gjestene ba om å få et glass hvitvin. Ved siden av bordet stod det plassert en flaske chablis fra 2002 og en Coravin. Ingen av de tre finalistene valgte å benytte seg av denne. De hadde visst ikke brukt den før. Deretter skulle det plasseres riktig flaske whisky ved riktig glass ferdig skjenket whisky, og så plukke ut den riktige for å lage en Old Fashioned. Her skal det være en amerikansk Bourbon.

 

Tidspress og quiz

Fra blindsmakingen av de tre vinene - til en Old Fashioned skulle være ferdig servert, hadde deltakerne totalt 20 minutter på seg.

Når alle de tre finalistene var ferdige med hver sin runde, skulle de sammen opp på scenen for en Quiz: Ti bilder og fem spørsmål.

Det var totalt ni deltagere i NM. De tre første plassene ble fordelt slik.

 

1. plass: Henrik Dahl Jahnsen- Bølgen & Moi Ny-Hellesund 1184 Poeng

2. plass: Francesco Marzola- Colonialen restaurant, Bergen 1040,75 Poeng

3. plass: Simon Zimmermann- Tekehtopa, Oslo 1002,75 Poeng

Junior Wine Awards ble vunnet av Kristoffer Aga fra Colonialen i Bergen. Foto: Marius Viken

Junior Wine Awards ble vunnet av Kristoffer Aga fra Colonialen i Bergen. Foto: Marius Viken

Junior Wine Awards ble vunnet av Kristoffer Aga fra Colonialen i Bergen. Foto: Marius Viken.

Junior Wine Awards ble vunnet av Kristoffer Aga fra Colonialen i Bergen.  Etterfulgt av Adrian Breiby fra To Rom og Kjøkken i Trondheim og Marelius Kristiansen Moen fra De 4 roser i Tromsø.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner