Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ølskatter til flere enn menigheten

Tekst
I morgen lanseres 112 sjeldne øl i Vinmonopolets spesialbutikker. Her er noen av de beste. Foto: Sigurd Fandango

I morgen lanseres 112 sjeldne øl i Vinmonopolets spesialbutikker. Her er noen av de beste. Foto: Sigurd Fandango

Mørkt, sterkt og surt var stikkordene da Vinmonopolet denne uken lanserte 112 sjeldne brygg i sine syv spesialbutikker.

Oppblomstringen av mikrobryggerier har ført med seg storveis flørting med det eksperimentelle - og med øltyper som har vært lite kjent utenfor den voksende gruppen av ølkjennere. India Pale Ale har for lengst blitt allemannseie, og vi ser vi en stadig økende interesse for belgisk surøl-tradisjon, fatlagrede øltyper, og tettpakkede mørke øl med bitterstoffer herfra til evigheten.

Men i en verden full av øl, finnes det også standhaftig og sterk bryggeritradisjon hvor følsomhet og kunnskap nedarves gjennom generasjoner. Et godt brygg handler om balanse. Det kan ta tid å lære.

Belgisk i toppen

Blant de 112 bryggene som legges ut for salg i morgen tidlig klokken 10.00 – er det en klar belgisk dominans i toppen.

Munkene som lager trappist-bryggeriet Westvleterens øl er mestere i å tilvirke harmoniske brygg med kraft og finesse. To av bryggene som tidligere kun var å få kjøpt på klosteret, er nå tilgjengelige for den som tar en tidlig tur til ett av de syv spesialpolene i morgen.

Brusselbryggeriet Cantillon er selve fyrtårnet når det kommer til de syrlige øltypene gueuze og lambic. Deres Kriek (brygget med kirsebær) og Rose de Gambirius (brygget med bringebær) er sjelden vare, og fremdeles det ypperste som lages innenfor en stadig mer populær øl-stil.

Lanseringen i Vinmonopolets spesialbutikker består av 112 øl med et begrenset antall flasker.

For hele lanseringslisten: Se Vinmonopolets hjemmeside.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.