Småsparere sto for halvparten av aksjehandelen i Tandberg Data og Tandberg Storage før selskapene gikk konkurs, skriver Dagens Næringsliv.

Også flere kriserammede aksjer, som Crew Gold og Petrolia Drilling, domineres av privatpersoner. Også traderfavoritter som Aker Floating Production, Funcom, Birdstep og gruveselskapet IGE er bare verdt en brøkdel av "det de en gang var", av ulike årsaker.

Taper penger
- Amerikanske data viser at kortsiktige tradere i gjennomsnitt ikke tjener på handelen i denne typen selskaper. Det er ok å ha aksjetrading som hobby, men en billigere hobby hadde vært en fisketur, sier forsker Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole til DN.

Lotteriaksjene med lavt kronebeløp på aksjekurs, store svingninger i verdi og en historie med periodevis ekstremt positiv avkastning, har ifølge Døskeland sjelden vist seg å slå til.

To typer
Ifølge daglig leder Anders Skar hos nettmegleren Nordnet, er det to typer privatpersoner som viser interesse for de små og risikable selskapene på Oslo Børs.

- Den ene typen er kortsiktige tradere som tiltrekkes av lave kronebeløp og store svingninger, og disse står for mesteparten av handelen i disse aksjene. Den andre typen er kunder som har dette som en spekulativ aksje og et lite krydder i en veldiversifisert portefølje, sier Skar til DN.

Skar mener de som handler i disse aksjene har en tydelig strategi og vet hva de holder på med.

Les også: Overnatter aldri med aksjer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.