StatoilHydro-sjef Helge Lund kunne fredag legge frem tidenes kvartalsresultat i Norge. Aksjen faller likevel markert på Oslo Børs.

Les mer: StatoilHydro med Norges beste resultat

StatoilHydro faller 7,5 prosent til 156 kroner.

Børs- og oljefall
En aksjemegler TDN Finans har snakket med mener resultatrapporten var bra, men at StatoilHydro-aksjen får svi på grunn av internasjonalt børsfall og nedtur for oljeprisen.

- StatoilHydro leverte bra tall, men aksjen skal trolig ned grunnet svak børsutvikling ute og fall i oljeprisen, sier en megler til TDN Finans.

Men det er mer enn det:

Lavere enn konsensus
En London-basert analytiker TDN Finans har snakket med mener i likhet med flere norske analytikere at StatoilHydro-tallene var litt svakere enn ventet - selv om de store nøkkeltallene kom inn over forventningene.

- Clean EBIT er 55,8 milliarder kroner, noe som er rundt seks prosent lavere enn konsensus, sier analytikeren til TDN Finans.

Hun sier videre at produksjonen var på linje med konsensus, og at rapporten alt i alt ser litt svakere ut enn ventet.

Se tre videoer med Helge Lund på DNtv:
Helge Lund om Iran
Helge Lund om navnekampen
Helge Lund om rekordresultatet

Oljeprisdipp
Analytiker Arnstein Wigestrand i SEB Enskilda peker på at realisert oljepris var noe lavere enn anslått på forhånd.

- Når en tar ut de spesielle faktorene som påvirket segmentenes inntekter så ser man at det underliggende resultatet nok var noe svakere enn hva markedet ventet. Det skyldes vel i all hovedsak at den realiserte oljeprisen var noe lavere enn ventet, sier Wigestrand til TDN Finans.

Selskapet meldte i rapporten om en realisert oljepris på 115 dollar pr fat i kvartalet, mens konsensus ifølge Wigestrand 119-120 dollar.

- Jeg tror at vedlikeholdet kom sent i kvartalet, samtidig med at oljeprisen da var på sitt høyeste. Dermed ble realisert oljepris noe lavere enn om produksjonen hadde vært jevnt fordelt over kvartalets tre måneder, sier analytikeren.

Fast i troen
Analytikeren mener at det noe svakere resultatet enn ventet skyldes kvartalsspesifikke forhold, og sier at han ikke vil gjøre store endringer i estimatene sine etter dagens rapport.

Wigestrand sier at det ikke kom noe overraskende under selskapets presentasjon, og at Lund som ventet var mer sikker på å nå årets produksjonsmål.

Les også: Mer olje til StatoilHydro

Viktig guiding
Analytiker Oswald Clint i Sandford C. Bernstein skriver i en oppdatering at tallene i sum var ganske bra jevnt over, og at det kom bekreftelsen på at produksjonsguidingen opprettholdes var viktig, ifølge Dow Jones Newswires. Han skriver videre at investeringsguidingen overraskende ble lavere sammenlignet med andre oljeselskap, men ifølge analytikeren kan det skyldes fordeler i form av valutaforhold.

Meglerhuset har en "outperform"-anbefaling på StatoilHydro med kursmål 163 kroner.

Credit Suisse viser til at "clean" nettoresultat og produksjonsvolumet var lavere enn konsensus, mens skatten var marginalt over ventet. Videre mener meglerhuset at et lavere investeringsbudsjett kan skyldes timingen av prosjekter.

StatoilHydro nedjusterte selskapets guiding for investeringer i 2008 med rundt ti milliarder kroner til 65 milliarder. På selskapets kvartalspresentasjon sa konsernsjef Helge Lund at nedjusteringen ikke er en reduksjon av satsninger, men hovedsakelig skyldes at dollaren har svekket seg mot kronen siden førstekvartalspresentasjonen.

StatoilHydro faller 7,5 prosent til 156 kroner.

Les også: StatoilHydro forsvinner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.