Onsdag var det bred statsrenteoppgang i Europa, men spreadene fortsatte ut. Nedgradering av kredittratingen på den irske statsgjelden økte frykten for smitteeffekt.

Renten på tyske statsobligasjoner med ti års løpetid er opp ni basispunkter til 2,69 prosent, noe markedsaktørene blant annet forklarer med svakere etterspørsel enn ventet i en auksjon av statspapirer, ifølge Bloomberg News.

Det store spørsmålet knyttet til gjeldskrisen i Europa er nå hvorvidt også Spania vil få problemer, og i så fall hvor store. Mens Irland og Portugal er økonomier hvis lånebehov vil være innenfor håndterbare nivåer, er den spanske økonomien langt større.

Den irske tiåringen steg 32 basispunkter og var onsdag ettermiddag 587 punkter høyere enn den tyske. I Spania og Portugal var tilsvarende renter opp 16 og seks punkter. I den kortere enden av rentekurven var bevegelsene noe flatere.

CDSene kom også betydelig opp i PIIGS-området i løpet av handledagen. I Portugal var dagen preget av storstreik mot de foreslåtte budsjettkuttene.

Den europeiske sentralbanken lånte onsdag ut 38,2 milliarder euro til europeiske banker i et 91-dagers lån. Etterspørselen var høyere enn ventet, ifølge Bloomberg News.

Therese Riiser Wålen TDN Finans(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.