Nytt utstyr som testes ut på flyplassen i Praha kan føre til at posebestemmelsene i sikkerhetskontrollen på flyplassene blir opphevet.

– Blir forsøket vellykket, vil vi ta det i bruk på Gardermoen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til Aftenposten.

Det nye utstyret, som skanner håndbagasjen for risikable væsker ved hjelp av mikrobølger, testes ut av et tysk forskerteam.

– Vi har oppdaget et enkelt prinsipp hvor man kan bestemme en væskes sammensetning og dermed analysere hvorvidt det er en syre, en sprengfarlig substans eller helt alminnelig drikke, sier den tyske forskeren Norbert Klein til den tsjekkiske avisen Lidove Noviny.

Forsøket følges med stor interesse i luftfartsmiljøet i hele EU, og Kobro mener dette er et svært lovende prosjekt.

– Ingenting vil glede oss mer enn om det kommer teknologi som kan gjøre sikkerhetskøene kortere og flyreisen enklere for folk. Får prosjektet grønt lys av EU, vil vi selvsagt innføre dette på Gardermoen, sier Kobro.

I væskereglene, som ble innført for et år siden, heter det at hver passasjer ikke kan ta med mer enn 1 liter væske gjennom sikkerhetskontrollen. Væsken skal være i beholdere som hver ikke må overstige 100 milliliter. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.