Det er igjen stor optimisme på verdens børser, som flere steder er tilbake på tidligere rekordnivåer.

Optmismen om fremtidsutsiktene for den amerikanske økonomien har vært spesielt stor.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (FED) holder fortsatt renten nær null og trykker penger for å få ytterligere fart på USA.

Den viktige aksjeindeksen S&P 500 har steget over 26 prosent i år, og er på vei mot sitt beste år siden 2003. Boligprisene i USA steg 12,8 prosent i august sammenlignet med samme periode ifjor, den største økningen på syv år.

Advarsel
Nå kommer imidlertid toppsjefen i en av verdens største fondsforvaltere, Laurence Fink i Blackrock, med en advarsel.

Han mener prisene i enkelte markeder har steget alt for mye, at det er risiko for at bobler kan oppstå og at det derfor haster for FED å lette på gassen, skriver di.se.

- Enkelte markeder viser tydelige tegn på boblelignende tendenser. Vi har hatt en enorm oppgang på aksjemarkedet. Vi har hatt kraftig reduserte "spreader" på markedet for selskapsobligasjoner, sa han på en investorkonferanse nylig ifølge Bloomberg News.

Med reduserte spreader menes at renten for selskaper som låner penger gjennom å selge obligasjoner har sunket ned mot nivået som stater må betale.

- Vi har et problem med et overentusiastisk marked igjen, sa Fink.

For å redusere boble-tendensene mener Blackrock-sjefen at det er helt avgjørende at FED begynner å trappe ned sine enorme støttekjøp av rentepapirer.

- Mange er for håpefulle
Fink er ikke den eneste som heiser varselflagg.

To av USAs ledende analytikere advarer mot utsiktene for 2014, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg tror mange er for håpefulle. Økonomien vokser svært langsomt, og jeg ser ikke tegn til at farten vil øke mye i 2014, sier Blackstone-styreleder Byron Wien til DN.

Han sier det rett og slett ikke er nok etterspørsel i verden.

80-åringen er visestyreleder i fondsgiganten Blackstone. Wien var sjefstrateg for meglerhuset Morgan Stanley i et par tiår, og ble i 2006 utpekt av New York Magazine som en av de 16 mest innflytelsesrike personene på Wall Street.

- Verre enn mye jeg har sett før
Utsiktene for USA mener han er dystre:

– Dette er verre enn mye jeg har sett før. Det er ingen grunn til å bruke penger i næringslivet lenger. Kapasitetsutnyttelsen i amerikansk industri var 79 prosent i forrige kvartal. Man investerer når man mangler kapasitet til å møte økt etterspørsel. Det er ikke tilfellet i dag, sier Wien til DN.

Sjeføkonom Vincent Reinhart i meglerhuset Morgan Stanley er langt på vei enig.

Dagens kommbinasjon med lave renter og pengepolitisk stimulans kan føre til nye bobler i økonomien.

– Ja, det er en fare som gir grunn til bekymring. Men jeg tror de forsøker å adressere dette gjennom makroøkonomiske tiltak, sier Reinhart til Dagens Næringsliv.

Les også: Ringrev frykter børsras

Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid

Meglersjef: - Har problemer med å se den store oppsiden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.