Forsøkene, og forslagene, for å få stanset oljelekkasjen fra den havarerte oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexicogulften, blir stadig mer desperate.

Les fra i går: Vil stanse oljelekkasjen med atombombe

Nå har BP satt inn et nytt, litt mindre dramtatisk, men forhåpentlig effektivt våpen.

En taiwansk supertanker ble i går satt inn i arbeidet med å samle opp olje fra utblåsningen i Mexicogolfen. Oljeoppsamlingen var fredag på vei til å gå som normalt igjen etter orkanen Alex.

Det 275 meter lange skipet, som har navnet A Whale, kan øke mengden olje som samles opp drastisk dersom den svarer til forventningene. Det har kapasitet til å suge opp rundt 80 millioner liter olje per dag.

Skipet suger oljeblandet vann inn gjennom sprekker i skroget, der vannet blir skilt fra oljen og deretter sprutet ut igjen.

Høy sjø hemmer fortsatt
Høy sjø og sterk vind kunne fortsatt skape problemer for arbeidet med å hente opp olje, for eksempel ved å forskyve lenser.

De kraftige bølgene har de siste dagene skjøvet oljen raskere inn mot kysten, og olje er presset lenger inn i våtmarkene i Louisiana, der tusener av fugler blir rammet, og opp på strendene langs golfkysten.

Nesten alle strendene fra Mississippi til vestenden av Florida er nå stengt på grunn av oljen, midt i det som skulle vært en god turistsesong.

Rundt 725 kilometer av USAs kystlinje langs golfkysten er nå forurenset av oljen som lekker.

Blant operasjonene som er gjenopptatt etter stormen, er utlegging av lenser og spraying fra fly av kjemiske stoffer som oppløser oljen i havet.

Nye orkaner
Men meteorologene har nå advart et nytt lavtrykk som kan utvikle seg til en storm.

De sier at årets orkansesong ventes å bli en av de mest intense på mange år. Fem kraftige orkaner ventes i det karibiske området.

Et sted mellom 35.000 og 60.000 fat olje er sprøytet ut hver dag av lekkasjen 1.500 meter under havflaten siden utblåsingen begynte i april.

Et oppsamlingssystem har hittil samlet opp 557.000 fat, men arbeidet ble stanset denne uka av orkanen. Orkanen forsinket også utplasseringen av A Whale, som ventes å kunne fordoble mengden olje som tas opp fra 25.000 per dag til 53.000.

Utblåsingen har nå trolig passert Ixtoc-utblåsingen i Mexicogolfen i 1979 som den største i historien. Den eneste oljelekkasjen som er større, var da Saddam Husseins soldater åpnet kranene og satte fyr på oljebrønner da de måtte trekke seg ut av Kuwait i 1991.

Miami kan rammes
Øyrekka Florida Keys og strendene i Miami og Fort Lauderdale er svært utsatt for oljeforurensning etter utblåsingen i Mexicogolfen.

Det sier National Oceanic and Atmospheric Administration etter å ha brukt en computermodell for å se hvor sannsynlig det er at oljesølet kommer inn i havstrømmen som går rundt sørspissen av Florida og inn i Golfstrømmen.

I rapporten heter det at det er langt større utsikt til at Florida Keys, Miami og Fort Lauderdale på østkysten blir rammet enn vestkysten mot Mexicogolfen.

Florida er en av de viktigste turistdestinasjonene i USA, og strendene i Miami og Fort Lauderdale er blant de travleste i staten. 80 millioner besøkende kom i 2009 til Florida, noe som genererte 60 milliarder dollar i inntekter.

Det området i USA der det er høyest utsikt til at olje driver i land, er kysten og strendene fra Mississippi-elva til det vestlige Florida. På den strekningen er allerede de fleste strendene stengt på grunn av oljesøl.

Les også: Sjekker om Wall Street tåler at BP går konkurs

Diskutér saken under:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.