Snøhetta er blant finalistene i konkurransen om få å tegne president Barack Obamas bibliotek.

 President-bibliotekene er en tradisjon som strekker seg tilbake til Franklin Roosevelt, og tidlig på nyåret skal Obama bestemme seg for hvor han vil bygge sitt bibliotek når han går av i 2016.

Fire finalister

To universiteter i Chicago, Columbia i New York og Universitetet på Hawaii er de fire stedene presidenten har å velge mellom.

Snøhetta har sammen med det lokale arkitektkontoret WCIT Architecture laget ett av tre forslag som leveres fra Universitetet på Hawaii.

Så langt er det bare Universitetet på Hawaii og Universitetet i Illinois i Chicago som har offentliggjort sine forslag.

Se alle de offentliggjorte forslagene her.

En unik bibliotekstomt

Direktør Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta forteller at de har valgt å vektlegge en forbindelse til naturen på Hawaii i sitt forslag.

– Det er en fantastisk tomt ved sjøen som er satt av til prosjektet. Det er ikke hver dag du får bygge et bibliotek i den type natur, og i alle fall ikke hver dag du får den type tomter for et president-bibliotek, sier Thorsen.

Direktør Kjetil Trædal Thorsen sier Snøhetta har vektlagt forbindelsen til naturen på Hawaii i sitt forslag.
Direktør Kjetil Trædal Thorsen sier Snøhetta har vektlagt forbindelsen til naturen på Hawaii i sitt forslag.
Lager av hemmeligheter

Presidentenes biblioteker har i utgangspunktet to funksjoner: Én, å være et museum som dokumenterer presidentperioden. To, å huse presidentens og administrasjonsens arkiv.

– I tillegg har bibliotekene ofte pekt seg ut en retning eller et tema som presidenten var spesielt opptatt av, hvor man så samler bøker om temaet og lar biblioteket vokse videre i den retningen.

Selv om store deler av arkivene er konfidensielle, har mange av dem med tiden blitt åpnet gradvis.

I høst har for eksempel innsyn i mer enn 10.000 sider fra Bill Clintons arkiv blant annet kastet nytt lys over Hillary Clintons mislykkede forsøk på å gjennomføre en helsereform i USA på 90-tallet.

Mer Obama-senter enn bibliotek

Thorsen sier arkitekfirmaets plan samtidig tar til orde for å gjøre utradisjonelle ting med president-biblioteket.

– Vi ser at det å konkurere om de store biblioteksideene er veldig tøft, så har vi valgt å gå for en litt bredere funksjon enn det man ville forbinde med et president-bibliotek. Det er mer et Obama-senter, sier Thorsen.

Snøhetta ser for seg at Obamas bibliotek skal ha mer direkte kontakt med publikum enn tradisjonelle president-biblioteker.
Snøhetta ser for seg at Obamas bibliotek skal ha mer direkte kontakt med publikum enn tradisjonelle president-biblioteker.
Temaet Snøhetta har valgt seg er også viktig for å oppnå målsetningen om å lage noe som blir mer senter enn bibliotek, forteller Thorsen.

– Vi har valgt å peke ut samfunnsengasjement. Det handler om å skape direkte kontakt med publikum, det være seg gjennom større aktivtet eller flere eventer enn man tradisjonelt har sett ved bibliotekene, sier Thorsen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.