Valen har lenge kritisert Arbeiderpartiet for å bidra til økte forskjeller ved å være med på forliket. Nå har han fått Finansdepartementet til å regne ut fordelingseffekten for de delene av forliket som slår ut allerede i neste års statsbudsjett. Han mener det gir ham beviser for hans standpunkt, skriver Klassekampen.

– Vi ser akkurat det vi advarte mot. Det er akkurat så store utslag for de superrike som vi fryktet, og det er det endelige beviset på at Ap har vært med på å rigge et skattesystem for økte forskjeller, sier SV-nestlederen.

Ikke noe utslag for de mange

Han viser blant annet til en regelendring om verdisetting av aksjer, som ikke gir noe utslag for de mange med formue under fem millioner kroner, men som innebærer et kutt for dem med stor formue.

Valen sier han kritiserer Ap både fordi han forventer mer av den tidligere rødgrønne regjeringspartneren enn av dagens regjeringspartier og fordi SV er avhengig av Ap. Men kritikken går ikke særlig hardt inn på Truls Wickholm fra Arbeiderpartiet som sitter i Stortingets finanskomité sammen med Valen.

– Det er ingenting nytt i denne kritikken. Nå må Snorre være tålmodig og se hva vi legger fram i vårt alternative budsjett, sier Wickholm.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.