– Nå må vi legge fra oss den harde retorikken fra valgkampen og ta en titt på resultatet. De rødgrønne er størst. Det er helt urealistisk at vi kommer til å være et støtteparti, sier leder Philip Botström av Sveriges socialdemokratiska ungdomsforbund.

DN møter ham i sosialdemokratiets høyborg; Socialdemokraternas hovedkvarter i Sveavägen 68, eller bare «68» som partilokalene blir kalt av svenske journalister og politikere.

Botström har vært gjennom mange måneder med valgkamp, og erkjenner at han er sliten.

På sitt verste lå Socialdemokraterna nede på 22 prosent på meningsmålingene. Til slutt endte partiet opp på 28,4 prosent. Botström er fornøyd med valgspurten, men erkjenner at partiet har høyere ambisjoner.

– Jeg tror vi gjorde «too little, too late». Hvis valgkampen hadde vart en uke til hadde vi nok gjort det bedre, sier ungdomspolitikeren.

«Overskygget alt»

SVTs valgundersøkelse viste blant annet at arbeiderne rømmer fra partiet.

– Hvorfor har dere ikke klart å holde på denne viktige velgergruppen?

– Det er et spørsmål som har overskygget alt denne valgkampen: migrasjonsspørsmålet. Og det er ikke så rart. Mange er urolige for velferden, jobbene, og hvor de skal bo. Sverigedemokraterna har utnyttet denne frykten, mens vi ikke har klart å vise troverdighet på området. Samtidig har vi heller ikke klart å informere godt nok om den arbeiderfiendtlige politikken til Sverigedemokraterna, svarer Botström.

Og det er langt fra over. Ingenting ble avklart etter valget forrige søndag, og dermed står Sverige denne høsten overfor en durabelig maktkamp.

Begge de tradisjonelle blokkene i svensk politikk, de rødgrønne og den borgerlige Alliansen, vil bygge regjering. Ingen av dem har flertall i Riksdagen. Sverigedemokraterna med partileder Jimmie Åkesson er i vippeposisjon, men de andre blokkene nekter å samarbeide med partiet som kunne gitt dem makten.

– Vi er det største partiet, og de rødgrønne er større enn de borgerlige. Nå ligger presset, stresset og ballen i Alliansens hender. Kommer de til å holde løftene sine eller kommer de til å gjøre seg avhengige av et fascistisk parti, sier Botström.

«Går over lik»

Det endelige valgresultatet vil presenteres søndag, ifølge Valmyndigheten. Etter at det foreløpige valgresultatet ble presentert, leder de rødgrønne 144–143 over de borgerlige partiene. Samtidig sier de borgerlige partilederne, med Moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson i spissen, at de vil felle regjeringen.

Onsdag denne uken kalte Alliansen inn til pressekonferanse der de ba Stefan Löfven støtte en borgerlig regjering. To timer senere kalte statsministeren selv inn til pressekonferanse der han avfeide ønsket.

– Ok, så de skal felle Stefan Löfven. Da har de en plan for de neste to ukene. Men hvordan skal de regjere? Vi kommer ikke til å støtte en borgerlig regjering, og Jimmie Åkesson krever å få noe igjen for å støtte dem. Det er politisk og moralsk veldig vanskelig for Ulf Kristersson å få dette til å gå opp, sier Philip Botström.

– Men Socialdemokraterna gjør sitt verste valg noensinne. Viser ikke det at det er på tide med et skifte?

– Socialdemokraterna gjør et mye bedre valg enn forventet. Mange kaller oss for maktsyke og arrogante. Er det noen som er maktsyke og arrogante er det Alliansen. De virker som om de beredt til å over lik for å ta makten i Sverige, svarer ungdomspolitikeren.

Han mener Moderaterna er valgets store taper fordi partiet tapte mest sammenlignet med forrige valg.

– Om de borgerlige partiene begynner å regne inn Sverigedemokraterna i sitt underlag, kan de bygge regjering. Den beskjeden har de derimot ikke gitt, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: