- Dette er gledelige tall, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Samordna opptak har per april registrert rundt 108.600 søkere til høyere grunnutdanning, en økning på 5,3 prosent fra ifjor. Veksten i søkertallene er stort sett et resultat av "yngrebølgen", men noen fagretninger har hatt større vekst enn andre:

Økonomi og administrasjon (+ 12,9 %) og informasjonsteknologi (+ 12,2 %) er utdanningsområder som har en klar økning i antallet førstevalgssøkere.

Til realfagsstudier er det registrert en økning i søkningen på 8,6 prosent sammenlignet med 2010. Tallene viser en liten økning på 1,7 prosent i søkningen til teknologiske fag, inkludert ingeniør, integrert master og maritime fag.

Realfagsøkning
- Den tydelige økningen i søkningen til realfag er det absolutt mest gledelige ved årets søkertall. Dette er en viktig utvikling i samfunnet, sier statsråd Tora Aasland.

Regjeringen har opprettet 2.200 nye studieplasser i budsjettet for 2011, og prioriteringene har vært klare:

- Vi har satset på flere studieplasser innen ingeniørfag, lærerutdanning og helse/sosial, og det ser ut til at vi har truffet blink, sier Aasland. 280 av de nye studieplassene er innen realfag/teknologi.

Statsråden sier at utdanningsbølgen er løsningen på alle de samfunnsmessige utfordringene Norge står overfor.

- Disse tallene viser at unge mennesker tar "riktige" valg når det gjelder utdanning. De velger å studere fag som samfunnet trenger i fremtiden, og det er jeg glad for, sier Tora Aasland.

Skuffende få vil bli ingeniører
Til tross for at antall søkere til real- og teknologifagene øker, er det beklagelig å se at det har vært en veldig liten reell økning på ingeniør- og sivilingeniørfagene, mener Espen Tveitevåg, leder for NITO Studentene.

Tallene som ble presentert i dag viste at antall søkere til bachelorgraden innefor ingeniørfag er den samme som ifjor og noe ned fra 2009, og ligger på cirka 4.000. Antall søkere til en mastergrad i ingeniørfag går opp og er nå så vidt mer populært enn for et treårig studium.

- Den største reelle økningen kommer imidlertid i de rene realfagene, som øker med 10 prosent, påpeker Espen Tveitevåg.

Statsråd Tora Aasland trakk frem behovet for ingeniører under presentasjonen av Samordna opptak i dag, og Regjeringen har blant annet prioritert tildelingen av nye studieplasser innen ingeniørfag de siste årene, og regner med at samme prioritering skjer også neste år.

- Det er betryggende å høre at Tora Aasland vil satse på ingeniør og teknologiutdanning med flere studieplasser, sier Tveitevåg.

Økonomi-boom
Handelshøyskolen BI opplevde en voldsom pågang i søkermassen i år. I går presenterte BI-rektor Tom Colbjørnsen rekordtall for femte året på rad.

Les mer: Rekordmange BI-søkere - igjen

NHH i Bergen har også økt søkermengden: 4.752 har søkt opptak til siviløkonomutdanningen i år - 100 flere enn ifjor. Men nåløyet er enda trangere enn før, for det er ikke flere enn 440 planlagte studieplasser.

På NTNU i Trondheim er det i år jenterevolusjon:

11.637 søkere har rangert NTNU på førsteplass. Det er første gang at over 11.000 søkere har NTNU på toppen av listen. Dette utgjør 10,71 prosent av den totale søkermassen i Norge, og en økning på 9,92 prosent i forhold til antall førsteprioritetssøkere i 2010.

Totalt har 26.751 søkere studier ved NTNU som et alternativ på søknaden sin, og stadig flere av dem er jenter. Totalt er 53 prosent av søkerne jenter.

I år har hele 870 jenter fem-årige masterprogram i teknologi som sitt førstevalg, noe som utgjør en andel på 26,31 prosent, og en økning på hele 12,84 prosent fra 2010. Til sammenligning var det 416 jenter i 2005 som ønsket å studere teknologi ved NTNU. Rektor Torbjørn Digernes gleder seg over de sterke søkertallene, og særlig over utviklingen i kvinnelige søkere til teknologiutdanningen.

- Formidabel utvikling
- Erf#229smessig har de jentene som søker seg til disse utdanningene svært gode karakterer, så med en kvinnelig søkerandel på 26 prosent, kan hver tredje student som får plass på masterprogrammene i teknologi i høst, være jente. Sammenligner vi med tallene fra 2005, har vi hatt en økning i kvinnelige søkere på godt over hundre prosent. Dette er en formidabel utvikling, sier NTNU-rektoren i en pressemelding.

Lærerjakten til regjeringen har også gitt resultater.

Etter tre år med rekrutteringskampanjer har antall studenter som søker seg til en lærerutdanning økt markant. I 2011 er det nesten 50 prosent flere som ønsker å utdanne seg til lærer, sammenlignet med 2008.

- For å følge opp den økte søkningen har vi i år øremerket 375 nye studieplasser til lærerutdanningene, sier statsråd Tora Aasland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.