Larsen er en av pionerene i norsk olje- og gassindustri, først som toppsjef i Odfjell Drilling, siden som sjef for egen virksomhet, blant annet. De seneste 11 årene har han vært under etterforskning av politiet i Bergen etter anmeldelse fra skattemyndighetene, og har tilbragt mesteparten av det seneste året som tiltalt i Gulating lagmannsrett i Bergen. Larsen ble dømt i Bergen tingrett for å ha skjult en utenlandsformue på rundt 700 millioner kroner ved hjelp av stråmenn, begått økonomisk utroskap og grovt skattesvik.

Larsen har tidligere uttalt til DN at virksomhetens hans har lidd av prosessen. Fjorårsregnskapene viser nå at hans to viktigste selskaper, Larsen Oil & Gas og Increased Oil Recovery as, går med henholdsvis 30 og seks millioner kroner i underskudd. Investoren frigjør likevel penger mellom selskapene sine, og tar selv ut et utbytte på 13 millioner kroner.

50 mill. i advokater

Larsen har også gitt seg selv et lån på 50 millioner kroner fra selskapet Larsen Oil & Gas som sitter med eierskap i aktive selskaper i Norge der Larsen har interesser. «Lånet er tatt opp over flere år for å betale advokatkostnader. Bare den kriminalisering for skattesaker fra 1996 til 2000 som er 15–20 år gamle, mot DNO-nettverket i tingretten, kostet 28 millioner kroner inkludert moms. Dette får vi ikke igjen.» skriver han i en tekstmelding til DN.

Larsen sier han totalt har regnet ut at sakskomplekset som han omtaler som «Paradisegate» har kostet ham selv og skattebetalerne mer enn 200 millioner kroner.

Forbereder søksmål

Aktiviteten i Larsens selskaper er blitt trappet ned de seneste årene, i takt med at han har brukt mye ressurser og tid på forsvare seg i retten. Det er betalt ut store beløp til aksjonærene, deriblant Larsen. Selskapene har direkte og indirekte eierandeler i en rekke selskaper i olje- og gassindustrien internasjonalt. Årsaken til nedbyggingen er skadevirkninger av etterforskningen, ifølge Larsen.

– Det har vært vanskelig for meg og mine å drive forretninger siden februar 2006 på grunn av denne rettssaken, har Larsen tidligere sagt til Dagens Næringsliv, og har pekt på problemer med finansiering av prosjekter og tillit hos utenlandske investorer.

Økte bankbeholdning

Siden 2015 har investoren rigget til erstatningssøksmål mot Skatt vest og Hordaland politidistrikt gjennom selskapet Larsen Oil & Gas. Larsen har ansatt egne adokvater og etterforskere, og skriver i årsberetningen til selskapet at:

«Selskapet er involvert i et større sakskompleks – «Paradisgate-sakskomplekset» – som blant annet inkluderer et forsettlig taushetsbrudd av Hordaland politidistrikt/Skatt vest og ulike skattesaker mot Skatt vest. Oppfølgingen av sakskomplekset har medført betydelig arbeid, kostnader, usikkerhet om fremtidige inntekter og tap av forretningsmuligheter. Et samlet erstatningskrav mot Skatt vest og Hordaland politidistrikt er under forberedelse».

Larsen bygget også opp bankbeholdningen ifjor. I Increased Oil Recovery as økte posten bankinnskudd og kontanter med 128 millioner kroner etter at selskapet mottok 100 millioner kroner i utbytte fra selskapet Larsen Oil & Gas.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.