– Det har mildt sagt vært begivenhetsrike fjorten dager, sier administrerende direktør Andreas Thorsheim (35) i Otovo.

22. januar fortalte han at han hoppet av jobben som produktdirektør i Opera og startet et nytt solcelle-selskap sammen med Andreas Bentzen (40) og Simen F. Jørgensen (36).

Les hele saken: Selger Teslaen for å følge i Elon Musks fotspor

Målet var 100 kunder i løpet av 2016.

De fem første dagene kom det 800 henvendelser fra folk som ønsket et pristilbud.

– Nå gjør vi et salg annenhver dag, sier Thorsheim.

Inspirert av Elon Musks SolarCity er Otovos idé å fylle takene på norske boliger med solcellepanel. Installasjonen er «gratis» i form av at kundene isteden betaler en fast månedsavgift. I tillegg får kunden muligheten til å selv selge overskuddstrømmen videre.

I tillegg til privatmarkedet har Otovo allrede også fått eposter med spørsmål fra næringsbygg-aktører med takflate på tilsammen 200.000, ifølge Thorsheim.

Første investeringsrunde på plass

Investorene har kommet i omtrent samme fart som kundene. Otovo henter nå syv millioner kroner i en såkalt pre-såkornsrunde.

På investorelisten står et av Norges største boligutviklingsselskap, Selvaag Bolig.

Det gjør også en rekke profilerte teknologigründere som Geir Førre ( Energy Micro), Jon von Tetzchner (Opera), Erik Bakkejord (Stepstone), Eilert Hanoa (Mamut) gjennom investeringsfondet Founders Fund.

Les mer om gründerfondet Founders Fund her

Også den tidligere McKinsey-toppen Trond Riiber Knudsen, som ifjor startet TRK Group for å investere i vekstselskaper, er med.

Han var også nylig blant investorene da leiebiltjenesten Nabobil nylig hentet syv millioner kroner.

Administrerende direktør Baard Schumann i Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig. Foto: Klaudia Lech
Administrerende direktør Baard Schumann i Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig. Foto: Klaudia Lech (Foto: Dagens Næringsliv)

– Dette er ikke en typisk investering for oss

Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, synes Otovos idé er så spennende at de investerer i en svært tidlig fase.

– For det første gjør vi det for å være på å lære hva sol kan gjøre for nybygg. Det er en av tingene som vil komme fremover, sier Schumann.

– For det andre har vi troa på guttene. De er entusiastiske, og har mye kunnskap. Det har vi lyst til å være med på, sier eiendomssjefen.

– Vi ser først og fremst på mennesker når vi går inn og investerer, og Otovo har et knallteam, sier partner Tor Bækkelund i Startuplab, som organiserer Founder Fund.

I tillegg mener han en rekke trender taler til fordel for solenergi: Prisen på teknologien er på vei ned, flere tror strømprisene skal opp om noen år og offentlige subsidier har kommet på plass. I tillegg åpner dagens byggkrav større grad for at det å ha hus som produserer egen energi blir mer gunstig, mener Bækkelund.

Vil trenge mer penger

Det koster fort 100.000 kroner å installere et solcelleanlegg på et tak. Det er en kostand Otovo i første omgang må ta selv. Derfor vil selskapet likevel fort trenge mer penger om salgene fortsetter, medgir Thorsheim.

– Vi driver i en kapitalintensiv bransje, så vi må etterhvert følge opp med mer finansering.  Vi hadde kommet langt med disse pengene hvis vi bare skulle lage programvare, men kundene våre er ikke gratis.

Første bruksområde for pengene blir likevel programvare. Selskapet går nå igang med å ansett utviklere som skal kunne lage nettsider med større grad av automatiserte salg – typisk kraftkalkulatorer som enkelt kan legge sammen ting som soltilfanget på eiendommen din, monteringskostnader, kraftforbruk og mulige besparelser.

– Folk må kunne se for seg hva det vil si å ha solpaneler på taket, sier Thorsheim.

Logistikken på import av solcellepaneler skal også gjøres mer effektiv.

– Det er ikke noe Maxbo på solceller i Norge i dag. Det kjøres mye stykkevis småbestillinger sier Thorsheim

Les også: Starte bedrift? Dette er fem grunnleggende ting du må vite

Les mer:  – Å være gründer tok nesten livet av meg

Les om Youtube-stjernene: – På en måned tjener jeg et sted mellom 50.000 og 130.000

Vil forene verdens Mac- og pc-brukere

I hverdagen navigerer vi mellom operativsystemer som Android, Windows, IOS og Linux. Norske Friends Software Lab forsøker å harmonisere det hele ved å lage et metaoperativsystem – et operativsystem som skal fungere både alene og på toppen av dagens systemer – på enhver enhet.

22. januar lanserte selskapet en tidlig betaversjon for testing.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Se alle deltagerne her.

Vil forene verdens Mac- og pc-brukere
I DNs pitchekonkurranse denne uken møter du Arne Peder Blix fra Friend Software Labs.
01:01
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.