Torsdag blir det etter alt å dømme mange nedslående meldinger fra den tradisjonelle olje- og gassvirksomheten når Statoil-sjef Eldar Sætre presenterer tredjekvartalstallene på Statoil-kontoret på Fornebu.

Parallelt staker selskapet så smått ut en alternativ kurs. Statoil har nemlig for første gang lagt ut stillingsannonser innen solenergi.

– De to stillingene som nå ligger ute, er innenfor forretningsutvikling. Innenfor fornybarenheten har vi så langt konsentrert oss om havvind, karbonfangst og -lagring, og venture. Men vi har hele tiden vært åpen om at vi ser på sol som en mulighet, sier Statoils fornybar-talskvinne Elin Isaksen.

Tidlig ennå

Mens en stor oljekonkurrent som Total allerede har gått tungt inn i solenergi, understreker Isaksen at Statoil først må sondere terrenget. Det blir oppgaven for de to nye medarbeiderne som skal ansettes. Tidligere har Statoil gjerne ment at selskapet må ha noe åpenbart eget å tilføye for å engasjere seg på et fornybarområde. Marin kompetanse har for eksempel passet godt til havvind. Med sol er det ikke like åpenbare synergier, medgir Isaksen.

– Sol er interessant, men markedet er forholdsvis modent. Hvor Statoil skal posisjonere seg, i hvilket segment, gjenstår å se, sier hun.

Hun mener uansett at energiområdet er i så rask endring at selskapet må følge med på muligheter og gripe dem. Hvis selskapet bestemmer seg for å gå inn i sol, skal det være mer enn en gimmick.

– Det har vi vært veldig tydelig på. Det skal være lønnsomhet i de prosjektene vi går inn i, sier hun.

Skeptisk

 Aksjeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier synes det er greit at Statoil sonderer terrenget, men han vil advare selskapet mot å spre seg for mye nå. Han har lenge hatt en salgsanbefaling på aksjen, og venter svake tall torsdag.

Aksjeanalytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier advarer Statoil mot å spre seg mye nå.
Aksjeanalytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier advarer Statoil mot å spre seg mye nå.
– Jeg tror det er altfor tidlig for Statoil å gå tungt inn i fornybar, sier Olaisen.

Han minner om hva Exxon-sjef Rex Tillerson svarte da han ble spurt om manglende fornybarinvesteringer på generalforsamlingen i fjor: «Jeg velger ikke å tape penger».

– For deg og meg og andre nordmenn som i bunn og grunn eier Statoil, ville det vært langt bedre om staten privatiserte Statkraft og lot det selskapet satse tungt på fornybart, sier Olaisen.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.