Styreleder Jens Ulltveit-Moe i Rec Silicon mener at oppgangen i polysilisumprisene er tilstrekkelig til å starte opp igjen produksjonen ved Moses Lake uten at det er noen løsning på handelskrigen med Kina.

Det sier investoren til TDN Finans torsdag.

- Når vi nå har stengt ned gjør vi masse vedlikehold som fører til at marginalkostnaden etterpå blir lav, og vi ser at prisene beveger seg langsomt opp. Det vil være nok til at det ser riktig ut å starte opp, sier Ulltveit-Moe.

På fjerdekvartalspresentasjonen sa konsernsjef Tore Torvund i Rec Silicon at en eventuell beslutning om å starte opp igjen Moses Lake-fabrikken i juni vil være avhengig av om de har redusert varelageret tilstrekkelig.

- Jeg er fornøyd med utviklingen i lagrene, sier Ulltveit-Moe til TDN Finans torsdag.

Produksjonen ved fabrikken ble stengt tidligere i år. De siste to årene har handelskrigen mellom USA og Kina knuget selskapet, aksjonærene og de ansatte. Kinas straffetoll på 57 prosent på solenergiprodukter som selges fra USA til Kina, ble i praksis innført fra september ifjor. Siden har det vært umulig for Rec, og de to hovedkonkurrentene Wacker og Hemlock å få solgt polysilisium til Kina, der det aller meste av videreforedlingen til solpaneler skjer.

Stor aktivitet

Ulltveit-Moe har jobbet med handelskrigen mellom USA og Kina en god stund, og sier at han aldri har sett så stor aktivitet fra myndighetene i de to landene som nå.

- Jeg har holdt på med dette en lang stund, og jeg har aldri sett mer aktivitet fra amerikanske og kinesiske handelsmyndigheter enn det er nå. Jeg tror begge de ønsker en løsning, og det er Solarworld som sier stopp, sier Ulltveit-Moe.

Solarworld er i en rettssak med Rec Silicons konkurrent Hemlock, som også er utestengt fra å eksportere polysilisium til Kina. Rec Silicon har tidligere sagt at Hemlock er villig til å se på kravet mot Solarworld dersom det kommer en avtale som løser handelskrigen med Kina.

I oktober var det en rettsbeslutning som avviste at Solarworld kan kreve kontraktene ulovlig under europeisk «antitrust»-lovgiving.

«Denne beslutning er av teknisk natur og er ikke en vurdering av om den underliggende avtalen er i brudd med europeisk «antitrust»-lovgivning. Alle andre forsvarsargumenter ble tillatt. Men, avgjørelsen reduserer vår sjanse til å vinne saken i første instans», skriver Solarworld i årsrapporten lagt frem torsdag.

«Et godt case»

Videre argumenterer Solarworld for at de har mulighet til å anke avgjørelsen, og at beslutning om europeisk «antitrust»-lovgivning vil revurderes på det tidspunktet, og at en amerikansk rettsavgjørelse må være i henhold til tysk rett. De mener at selv med et negativt utfall i USA, vurderer de sannsynligheten for at Hemlock faktisk kan håndheve kravene mot Solarworld som lav.

Dersom Hemlock vinner frem med kravene opplyser Solarworld at det vil ha en betydelig negativ effekt på selskapets likvide midler, og muligens også true selskapets videre eksistens. Dette er en gjentagelse fra årsrapporten for 2014.

- Får de den dommen imot seg er den mange ganger Solarworlds markedsverdi, og da må de krype til korset, sier Ulltveit-Moe til TDN Finans.

Ulltveit-Moe viser også til at det var et rettsmøte 3. mars der han fikk inntrykk av at Hemlock «har et godt case».

- Jeg synes det virker svært lite sannsynlig at en stor aktør som Hemlock har laget en kontrakt som ikke er vanntett, sier Ulltveit-Moe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Merkevaretopp tjente 9,9 mill.

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

- Helt klart at Fed er blitt betydelig mer forsiktig

Har du fått med deg denne?

Ett skritt nærmere å bli USAs første kvinnelige president
Hillary Clinton talte for et jublende publikum etter at det var klart at hun vinner tre nye delstater i den demokratiske nominasjonskampen. Clinton har en klar ledelse til Bernie Sanders i forsøket på å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.
00:49
Publisert: