Det grønne gullet, står det på scenen bak Alf Bjørseth (73) i konferansesalen på Clarion Hotel & Congress i Trondheim. Skyggene har de siste årene vært mange og lange for norsk solindustri siden storhetstiden på starten av årtusenet. Mange arbeidsplasser har gått tapt. Nå er solen igjen i ferd med å bryte igjennom, ifølge Bjørseth. Han er en av pionérene i norsk solindustri og var med på å starte Rec, som senere har gjort ham rik.

– Solenergi er i siget, og det er fenomenalt å være i solindustribransjen akkurat nå, sier han til DN.

– Kan lavere oljepris true solenergimarkedet?

– Et temporært fall i oljeprisen har ikke noen innvirkning på solenergimarkedet fremover. Jeg vil heller snu på spørsmålet. Hva vil reduksjonen i prisen på solkraft bety for fossile energikilder? Solenergi vil være billigere, mer praktisk og ha mindre utslipp enn fossile energikilder fremover. 36 prosent av all ny energikapasitet som ble installert ifjor var solenergi. Det ble samtidig installert et nytt solenergianlegg hvert 2,5. minutt i USA. Det er fantastisk, sier Bjørseth.

Stiger på Børsen

Han var med på å grunnlegge solenergieventyret Rec, og solgte seg i 2006 ut med en gevinst på rundt 900 millioner kroner. Storparten av pengene puttet han i solenergiprodusenten Scatec Solar. Over en halv milliard av disse pengene skal ha forsvunnet på veien for selskapet, som blant annet har store anlegg i Sør-Afrika og Rwanda. Bjørseth sier han har klokkertro på at norsk solindustri er på vei inn i en ny storhetstid.

– En gang var Norge ledende i verden, det tror jeg igjen at vi skal klare å bli, sa Bjørseth under sitt innlegg på Enovakonferansen.

Scatec Solar ble notert på Oslo Børs i oktober, og i forbindelse med spredningssalget på forhånd, senket selskapet prisene for å klare å få nok kjøpere. Etter børsnoteringen har pilene pekt oppover, og selskapet har hatt en kursøkning på nær 50 prosent. Onsdag ettermiddag var selskapets børsverdi rundt 2,6 milliarder kroner.

Lysning i Årdal

– Jeg er veldig fornøyd med utviklingen. Scatec Solar er blitt tatt hyggelig imot i markedet. Det viser at kapitalmarkedet virkelig har tro på solenergimarkedet, sier Bjørseth.

Regnskapstallene for 2014 vil først bli lagt frem 11. februar, men per tredje kvartal hadde Scatec Solar er resultat før skatt på nær 54 millioner kroner.

Bjørseth eier 23 prosent av Norsun i Årdal gjennom investeringsselskapet sitt. Produsenten av silisiumskiver til solcelleanlegg har gått med store underskudd over flere år, men Bjørseth beskriver situasjonen i Årdal som veldig positiv.

– Norsun produserer for fullt og selger alt som produseres. Markedsprisene har stabilisert seg, mens produksjonskostnadene har gått ned. 2014-tallene er ikke klare ennå, men vi skal greie å gjøre dette positivt, det er jeg sikker på. Virksomheten i Årdal skal helt klart fortsette, og vi skal gjenreise norsk solindustri, sier Bjørseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.