I en forsenkning i Mojave-ørkenen i California ligger verdens største termiske solkraftverk Ivanpah Solar Electric Generating System.

300.000 speil, som hver er på størrelse med en garasjedør og er rettet mot et oppsamlingstårn, kan skape temperaturer på opp mot 550 grader.

Google er en av eierne i kraftverket som kan produsere energi til 140.000 husholdninger.

Så langt, alt vel.

Men nå er kraftverket i ferd med å bli et stort problem for fugler som flyr foran speilenes brennpunkt, skriver usatoday.com.

De stakkars fulgene kan rett og slett begynne å brenne i luften, for deretter med en hale av røyk etter seg falle til bakken.

- Alarmerende

Undersøkelser viser at fjærdrakten til fugler som er funnet på bakken er så forbrent at de ikke lenger er i stand til å fly. Noen av fuglene er døde når de treffer bakken, mens andre lever med flekkvise forbrenninger på fjærdrakten.

- Dødeligheten er alarmerende. Det er vanskelig å si om det skyldes plasseringen eller teknologien, sier Garry George, direktør for miljøorganisasjonen Center for Biological Diversity til nyhetsbyrået AP.

Organisasjonen frykter nå at det kan ramme 28.000 fugler i året, noe som har medført at flere miljøorganisasjoner krever anleggsstopp for nye solkraftverk inntil konsekvensene er undersøkt nærmere.

Myndighetene skal også ha blitt overrasket over fugledøden, og selskapene bak solkraftverket sier de tar problemstillingen svært alvorlig.

NRG som eier Ivanpah Solar Electric Generating System sammen med blant annet Google, har imidlertid planer om et enda større solkraftverk i et annet område i delstaten med enda større dyreliv. Ifølge planene som ligger til godkjenning, vil oppsamlingstårnet i denne parken bli 75 etasjer høyt, nesten dobbelt så høyt som i den eksisterende solparken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Antall ville dyr i verden har falt kraftig
 

Forskere frykter at norske humler utryddes (2013)

Biekollaps får EU til å reagere   (2011)
 

Protester mot nye vindkraftanlegg  

  Britisk miljøkritikk mot norske vindmøller (2006)