Forrige uke ble den portugisiske superstjernen Cristiano Ronaldo solgt fra Real Madrid til Juventus.

33-åringen er blitt kåret til verdens beste spiller fem ganger, og tar annet med seg to seriemesterskap og fire Mesterliga-triumfer til Torino fra den spanske hovedstaden.

Juventus betalte 900 millioner kroner for Ronaldos tjenester. Han begynte tilbakebetalingen før han ankom treningsfeltet.

En halv million

Draktsalget det første døgnet tilsvarte nemlig halvparten av overgangssummen. Ifølge CNBC er det solgt drakter for over 60 millioner dollar, i underkant av 500 millioner kroner.

Om lag 520.000 drakter ble solgt i løpet av de første 24 timene. Til sammenligning solgte klubben 850.000 drakter i løpet av hele fjorårssesongen, ifølge kanalen.

Til tross for dette, kommer ikke Juventus til å sitte igjen med de store inntektene fra salget. Det er nemlig klubbens draktsponsor, Adidas, som kan regne med de største inntektene.

Dette forklares blant annet av den britiske avisen Independent, i en artikkel etter at Brasils Neymar ble solgt for en rekordsum til franske PSG i fjor.

Årsaken er nemlig at draktprodusenter, som Nike, Adidas eller Puma, betaler en årlig sum til klubbene for å stå for draktene. I tillegg til dette, er det vanligvis en klausul om at klubbene kun vil sitte igjen med mellom ti og 15 prosent av eventuelle inntekter fra draktsalg, ifølge sportsadvokat Jake Cohen.

Ronaldo har ikke spilt en kamp for Juventus, men drakten hans slår an i Italia.
Ronaldo har ikke spilt en kamp for Juventus, men drakten hans slår an i Italia. (Foto: Isabella Bonotto/AFP/NTB Scanpix)

Innkassering for Oljefondet

Juventus' aksjeverdi har steget siden det ble kjent at den portugisiske stjernespilleren flytter til Torino. Mandag 9. juli, dagen før kjøpet ble offentliggjort lå Juventus-aksjen på 0,849 euro. Torsdag ble aksjen sist handlet til 0,877 euro. Dette tilsvarer en verdiøkning på 28,2 millioner euro, tilsvarende cirka 270 millioner norske kroner.

Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, eide 3,63 millioner aksjer i Juventus ved årsskiftet, ifølge fondets oversikt. Verdiøkningen er på nesten én million kroner.

Siden bunnoteringen i år på 0,59 euro per aksje 31. mai er verdiøkningen på hele 289 millioner euro, eller hele 2,7 milliarder kroner. For Oljefondet er oppgangen på nesten ti millioner kroner.(Vilkår)

Felix Jensen kjører fletten av de fleste
Han var døden nær i Sahara, men durer nå frem som Norges nye rallystjerne.
00:34
Publisert: