Boligprisene steg 4,3 prosent i januar sammenliknet med desember 2010, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,9 prosent høyere enn i desember.

Det at den sesongkorrigerte prisendringen er vesentlig mindre enn den faktiske, betyr at den faktiske prisutviklingen i januar er mye sterkere enn i en gjennomsnittsmåned.

- Prisoppgangen er noe høyere enn forventet. Og januartallene er et sterkt signal om at oppturen i boligmarkedet vil fortsette i 2011, sier styreleder Terje Buraas i EFF.

- Fortsetter denne utviklingen, vil vi trolig se nye boligprisrekorder i løpet av 2011, men vi tror ikke dette vil resulterer i en ny boligboble. I januar var det relativt få boliger til salgs sammenliknet med foregående måneder. Kombinasjonen av relativt få selgere, stor interesse fra kjøperne og forventninger om om et fortsatt lavt rentenivå gjør at vi forventer en videre prisvekst, sier Buraas.

Boligprisene er nå 7,6 prosent høyere enn i januar 2010, og 9,7 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008.

- Vi må tilbake til juni 2010 for å finne en like høy tolv måneders pristakt som vi ser for årets januar, sier Buraas.

Korrigert for inflasjonen er prisene nå kun 0,9 prosent lavere enn de var i rekordmåneden august 2007.

Nå er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 26.600 kroner.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra desember til januar:

For føsrete gang har eiendomsmeglerbransjen beregnet prisstatistikk for eierleiligheter og andelsleiligheter. Og fasiten er at de to leilighetstypene har nesten identisk prisutvikling over tid.

Prisen på eierleiligheter steg med 3,9 prosent sist måned, og er 8,4 prosent høyere enn i januar 2010. Prisen på andelsleiligheter steg 3,6 prosent sist måned, og er 8,7 prosent høyere enn i januar ifjor.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet
<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

Gjennomsnittlig formidlingstid var 39 dager i januar 2011. Det var like mange dager som i desember 2010 og syv dager mindre enn i januar 2010.

Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.

I januar ble det formidlet 4.196 boliger.

Nå er det 9.306 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 9.303 sist måned.

I januar 2010 var det til sammenligning 12.870 boliger til salgs.

Les også: Prisknekk i borettslag

Januarbyks for Obos-boliger


<b>- Da lukter det svidd av lunten på boligprisbomben</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.