Gjødselsselskapet Yara kom inn litt lavere på topplinjen i tredje kvartal, mens bunnlinjen mer enn innfridde blant annet på grunn av valutaeffekter.

Valutagevinsten var på 489 millioner kroner, mot et valutatap på 31 millioner kroner i tilsvarende kvartal ifjor.

Økte kostnader
Yaras energikostnader er ventet å øke med 250 millioner kroner i fjerde kvartal i forhold til samme periode året før, og i første kvartal 2008 er de ventet å være rundt 550 millioner høyere enn i 2007.

Estimatet for første kvartal kan forandre seg betydelig, avhengig av fremtidige energipriser, heter det i kvartalsrapporten fra Yara. Det er imidlertid ikke ventet at det kommer til å bli veldig mye høyere, ettersom selskapet kan stanse 20 prosent av den europeiske amoniakk-produksjonen og isteden importere amoniakk, uten å påvirke gjødselsproduksjonen.

Mer urea
Yara investerer også i en ny ureaenhet ved Sluiskil-fabrikken i Holland.

Investeringen øker ureaproduksjonen med rundt 45 prosent til 3.500 tonn dagen fra 2011, og skaper med dette en fabrikk i verdensklasse. Byggestart er ventet i 2008 og den totale investeringskostnaden er beregnet til rundt 300 millioner euro.

Resultat før skatt endte på 1.919 millioner kroner, mens analytikerne på forhånd hadde ventet et resultat før skatt på 1.288 millioner kroner, ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans.

Les hele resultatartikkelen her: Venter minismell fra Yara