Oljegründer Ståle Kyllingstad i oljeserviceselskapet IKM, gikk nylig inn på eiersiden i teknologiselskapet Future Home, et norsk selskap som vil gjøre det mulig å styre all elektronikk i huset via en mobilapp.

Dette er imidlertid  langt fra det eneste Kyllingstad har investert i. Gründerens arbeidsliv begynte allerede det året han fylte 13.

- Jeg gikk i sjetteklasse på barneskolen og jobbet som gartner hos Braut Planteskole på Klepp, forteller oljeinvestoren.

Hans første møte med oljebransjen skjedde derimot i tiden mellom gymnaset og ingeniørstudiene: i cateringen i Det Norske Chalk.

- De kalte meg servicemedarbeider. Jeg var messegutt som vasket dass, ryddet lugarer og stod i skrubben, forteller Kyllingstad.

Skolelei

I denne sommerserien forteller et knippe av Norges mest profilerte innen politikk, finans og næringsliv om starten på voksenlivet og karrieren. Hva førte dem dit de er i dag?

Kyllingstad hadde hørt rykter om at Chalk trengte folk. Derfor satte han seg i bilen og kjørte til Tananger for å spørre om de trengte en servicemedarbeider.

Det gjorde de. 18 år gammel, i 1979, jobbet Kyllingstad 16 dager «på», og tjente rundt 15.000 kroner i måneden.

- Jeg var skolelei etter tolv år, men innså raskt at jeg ikke hadde tenkt å bli der for evig. For meg var det god motivasjon å stå der og vaske gryter og rydde i pornoblader. Da kom lysten til å gå på skole raskt tilbake, sier Kyllingstad.

For rolig

Dermed utdannet han seg til petroleumsingeniør ved Universitetet i Stavanger. Her fikk han i 1985 også sin første «voksenjobb», som avdelingsingeniør.

Det falt imidlertid ikke i smak.

- Etter 2-3 måneder fant jeg ut at det var for rolig for meg, så jeg søkte jobb i oljeindustrien.

Han ble ansatt i Hydrotech, hvor han tre måneder senere ble forfremmet til avdelingsleder.

- Det er jo ikke normalt. Men det var en stor økonomisk suksess for sjefen og meg, sier Kyllingstad.

Hans råd til unge i dag er at det er lov til å prøve seg - og til å feile.

- Sjefen min lærte meg å kaste folk på dypt vann. Det er overraskende mange som klarer å svømme, mange blir veldig gode når de begynner på dypet.

Tror på oljen

Som 28-åring fikk Kyllingstad mulighet til å kjøpe ut avdelingen han ledet i Hydrotech. Denne fikk senere navnet IKM, og her sitter Kyllingstad fremdeles som konsernsjef - nå for 2950 ansatte.

Selskapet hadde en budsjettert omsetning på 4,5 milliarder kroner i 2014.

Kyllingstad er blant dem som er overbevist om en ny opptur for oljeindustrien.

Han mener dagens oljestudenter skal være glade for at de har valgt nettopp denne studieretningen.

- Jeg har ikke tro, jeg er helt sikker. Husk at denne bransjen begynner å bli preget av stor grad av forgubbing. Du får en naturlig avskalling. Det vil være veldig mange som tar pensjonspakke nå, tror Kyllingstad.

- Etter 2-3 år fra i dag kommer de ut midt i oppgangsperioden, mener oljeinvestoren.

Da han selv var ung, skulle han gjerne ha visste dette:

- Det er mange ting du bruker mye tid på, og det er viktig å lære seg hva som er godt nok. Som ingeniør er det lett å bruke altfor mye tid på detaljer - før du senere ser hva som er det viktige.

Les også: Råvarekrakk kan gjøre landet til «det nye Hellas»

1,7 mill. for leilighet uten eget bad

Asia i dag: Nekter Obama å bo på kinesiskeid hotell i New York

 

Se også:

En gresk viking:

En gresk viking
Han har hakekors på armen, liker vikinger, men er ingen nazist. Ilias Kasidiaris ønsker å ta makten i Hellas.
00:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.