Senior oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets nedjusterte nylig forventningene til oljeprisen fra 67 til 64 dollar fatet for andre kvartal i år. I 2013 spådde hun oljeprisen mest nøyaktig i verden.

Hvordan klarte hun det?

- Det er ingen snarveier til suksess, på noen måte. Man må jobbe hardt og stå på, mener hun.

I denne sommerserien forteller et knippe av Norges mest profilerte næringslivsfolk om starten på voksenlivet og karrieren. Hva førte dem dit de er i dag?

Saltvedt sier til DN at hun aldri har tatt ferie mer enn to uker i strekk.

- Hvis jeg skulle hatt ferie i tre uker, hadde jeg kjedet meg. Det måtte eventuelt ha vært en aktivitetsferie, tror oljeanalytikeren.

Engasjert

Saltvedts arbeidsmoral kom naturlig med oppveksten. Hun lærte tidlig at penger er noe du må jobbe for, og det forventet foreldrene hennes at hun skulle gjøre selv.

Som tenåring tok hun seg først jobb som jordbærplukker. Siden har Nordea-analytikeren blant annet fungert som bingovakt på eldresenter og IT-ansvarlig på universitetet i England.

Som doktorgradsstudent brukte hun også en time av lunjspausen sin hver dag til å jobbe i biblioteket.

44-åringen er lei av å høre om norske studenter som trenger sommerferien å slappe av på. Hun mener det går helt fint å jobbe - også i studieperioden.

- Du klarer det. Mens jeg studerte, jobbet jeg for å tjene penger slik at jeg kunne fortsette å være student. Og da jeg var ferdig med studiene trengte jeg penger til å betale tilbake studielånene. Det har gjort at det ble lite ferie, forklarer hun.

- Er du arbeidsnarkoman?

- Jeg brenner veldig for det jeg jobber med, jeg synes det er superspennende. Det er en blanding av interesser og jobb. I tillegg liker jeg å engasjere meg i ting, forklarer hun.

Lang ferie

Et godt arbeidsmarked har bidratt til at nordmenn gjerne tar lange ferier, i motsetning til ansatte i andre land som England, tror oljeanalytikeren.

- Vi har hatt lav arbeidsledighet og gode sosialordninger som gjør at vi har hatt større frihet. Ikke minst har vi hatt god lønnsvekst, sier hun.

Når den norske ledigheten stiger og lønnsutviklingen for alvor bremser opp som følge av omstillingene i oljemarkedet, tror hun dette kan endre seg.

- Jeg vil tro man blir redd for jobben sin, og mer bekymret for å ta ferie. Kanskje blir flere mer villige til å brette opp ermene og stå på noen ekstra timer.

Sparer til bolig

Nylig betalte Saltvedt sitt siste avdrag på studielånet hun opparbeidet seg over 11 år. Snart skal hun bruke sparepengene til å kjøpe sin aller første bolig.

Det er hun glad for å kunne gjøre med penger hun selv har tjent.

- Når foreldre kjøper bolig til barna sine, gjør de det enda vanskeligere for dem som ikke har den samme økonomien. Men man gjør også barna en bjørnetjeneste, mener hun.

- Hvorfor det?

- For hva skjer den dagen ting snus? Jeg tror det er viktig å tjene sine egne penger og lære hva penger betyr: At de faktisk ikke vokser på trær og at man må stå på litt for å få dem.

Saltvedt utdyper:

- Frem til nå har vi hatt et godt arbeidsmarked hvor ungene har blitt hentet rett ut fra studiene. Det varer ikke evig, slikt går i svingninger. Da kan du få deg et sjokk den dagen du skal begynne å klare deg selv - med mindre du er vant til å gjøre det.

Observerte kollegene

Saltvedts råd til unge og ambisiøse er å utfordre seg selv.

- Ønsker du å nå lenger, må du tørre å feile. Tør du ikke ta noen sjanser, vil du heller aldri klare å nå helt til toppen, tror hun.

Saltvedt mener særlig unge kvinner har mye å hente på å bli tøffere.Oljeanalytikeren vet selv hvordan det er ikke å tørre.

Som nyutdannet fersking i et mannsdominert arbeidsmiljø, forstod hun tidlig at hun måtte gjøre som gutta.

- Jeg var mye mer forsiktig med å si min mening da jeg begynte å jobbe. Etterhvert så jeg at mennene bare steg fra, selv om de sa fullstendig rare ting. Jeg forstod at dersom jeg skulle være med og konkurrere om de spennende oppgavene, så måtte jeg si ifra at jeg hadde lyst på disse, minnes hun.

Noen år senere, på julebordet med Nordea, havnet hun ved siden av daværende sjeføkonom Steinar Juel. Han lurte på om Saltvedt kunne være interessert i å jobbe med oljemarkedet. Litt etter, fikk hun tilbud om stillingen som oljeanalytiker.

Det eneste hun måtte gjøre, var å holde foredrag for Juel og seniorøkonom Erik Bruce.

- Jeg husker jeg grudde meg fryktelig til det. Jeg trente hos en venninne som er norsklærer for å øve meg.

- Men du må jo ha «nailet» det ettersom du fikk jobben?

- Ja, det gikk greit, det.

Les det store portrettintervjuet DN gjorde med Thina Saltvedt i fjor høst: Trendslaven

 

Les også: Fra ballerina til sjefsanalytiker


- Akademikere blir det etter hvert for mange av

- De var så redde for at jeg ikke skulle få det til. Jeg forsøkte å fortelle dem at det var mitt problem

Bjørn Kjos: - Mulighetene ligger der

 

Se DNtv: Dette er boligmarkedets minste leilighet

Se boligmarkedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.