Hvordan vil boligprisene utvikle seg de neste årene?

– Mitt syn er at det er vanskelig å snakke om ett norsk boligmarked. Det er flere boligmarked i Norge. Jeg tror at prisoppgangen vil fortsette i storbyene. Urbaniseringseffekten er sterk, samtidig er etterspørselen sterk og vi har en tilbudsside som ikke følger med.

Hva er fordelene – og utfordringene – med delingsselskaper (som Uber og Airbnb) og delingsøkonomien generelt?

– Det skaper kundevennlige løsninger i et tempo som vi aldri har sett maken til. Selskapene frigjør ressurser som ellers ikke ville blitt brukt. Som nå, hvor det er et tøft boligmarked for studenter i Oslo. Da er Airbnb en god sak. Vi andre bedrifter må være tydelige på hva vi kan tilby kundene våre.

Hvilken fornybar ressurs har du mest tro på? Hvorfor?

– Sol. Det er en enorm ressurstilgang, kostnadene faller kraftig. Det vil de fortsette med, fordi du slipper distribusjonskostnader.

Bør politiet og PST få utvidet adgang til å overvåke nordmenn?

– Det er et vanskelig spørsmål. Mange svarer nok ja etter alt det forferdelige som har skjedd i sommer. Og vi vil nok se mer overvåkning fremover, men her må det foretas en rekke avveininger.

Hva vil bli konsekvensene av britenes EU-nei?

– Det er ingen «Lehman-event» (ref. kollaps av banken Lehman Brothers under finanskrisen red.anm.). Men det er veldig avhengig av hva slags avtale UK får med EU. På kort sikt gir det svakere økonomisk vekst. På lang sikt er det for tidlig å anslå konsekvensene.

Hva vil du huske Barack Obama aller mest for?

– Jeg blir stadig vekk imponert over talene hans. Hvordan han både klarer å underholde, samtidig som han analyserer kompliserte sammenhenger. Det er imponerende.

Hva er skammelig for deg?

– Jeg er lite glad i at vi som bor i verdens beste land klager. Det er skammelig.

Hva synes du om søndagsåpne butikker?

– Vi ser at kundeadferden endrer seg. Vi må hele tilpasse oss når det gjelder åpningstider. Til syvende og sist er det kunden som bestemmer. Hvis kunden vil ha et møte med banken på søndag, må vi være der. 

Hvilke konsekvenser får det for resten av verden hvis Donald Trump blir president i USA?

– Mange med meg frykter nok mindre samarbeid og mindre dialog. Og det i en fase hvor vi har mange globale spørsmål som krever det motsatte.

Er norsk økonomi i krise?

– For dem som er direkte berørt, så er det krise. For økonomien generelt er det ikke. Jeg har vært forsiktig optimist lenge. Men med de siste positive nøkkeltallene, så er jeg mindre forsiktig og mer optimist for hver dag.

Hvilken artist ville du latt underholde på din egen fest?

– Da går jeg tilbake til det samme sølvbryllupet. Min sønn er bandleder, og ungdomsbandet hans spilte 80-tallshits utover kvelden. Det satt mange pris på.

Når ble du sist rørt?

– Vi feiret sølvbryllup forrige uke med 70 gjester i salen. Vi hadde blitt enig om å ikke holde noen taler, men min kone kuppet scenen og holdt en fin tale. Da ble jeg rørt.

Handler du dagligvarer på nett?

– Yes, vi får matkasse hver mandag. Vi reiser mye begge to, og kassen sikrer at ungdommen i huset klarer å lage seg sunn og god mat.

Hva kunne du risikert å bli kriminell/sitte i fengsel for? ’

– Nå har jeg holdt meg innenfor lovverket i 50 år, så jeg satser på 50 nye med det samme.

Hvilken norsk politiker kunne du tenke deg å invitere med på hytta?

– Gjerne en av ungdomspartilederne i Høyre eller AUF. Hva er det neste generasjon er opptatt av? Hva opptar dem?

Hvilken fjelltopp er den høyeste du har vært på?

– Jeg går mye i fjellet, men har aldri blitt bitt av meterbasillen.

Hvis du kunne velge pensjonsalder, når ville du lagt inn årene?

– Jeg tror det kommer til å bli større dynamikk i overgangen mellom arbeidsliv og pensjon. Det håper jeg skjer for min egen del også. Jeg har ikke noe tro på bråstopp.

Hvilken utdannelse ville du valgt hvis du skulle studert i dag?

– Jeg er økonom, men kunne tenkt meg mer teknologi. Industriell økonomilinjen på NTNU hadde vært et alternativ.

Hvilken tv-serie er du hektet på? Og hvorfor?

– På tredemøllen ser jeg på «House of Cards». Stor underholdningsverdi og sterke rollefigurer. Interessante tema.

Hva er tittelen på biografien om deg, (og hvem skriver den?)

– Jeg nøyer meg med spalteplass i årsrapporten. Helst i sammenheng med litt gode tall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.