Detaljomsetningen falt 1,4 prosent i juni sammenlignet med måneden før, viser den sesongjusterte detaljomsetningsindeksen som Statistisk sentralbyrå la frem mandag.

Shoppingen korrigerer dermed kraftig ned sammenlignet med måneden før. Da steg den med hele 1,7 prosent.

Det var særlig salget i dagligvarebutikkene og bensinstasjonene som bidro til nedgangen. Her var fallet på henholdsvis 1,8 og 4,5 prosent. Dagligvarebutikkene utgjør over 35 prosent og bensinstasjonene rundt 11 prosent av omsetningen i detaljhandelen, opplyser SSB i en melding mandag.

På årsbasis, som er endringen fra juni ifjor til juni i år, steg detaljomsetningen med 6,2 prosent.

Husholdningenes samlede varekonsum, som måles i SSBs varekonsumindeks, gikk ned 1,3 prosent fra mai til juni, viser sesongjusterte tall.

Konsumet av mat og drikkevarer falt 1,4 prosent fra mai til juni, etter en oppgang de to foregående månedene. Isolert sett bidro dette til å trekke varekonsumet ned 0,5 prosentpoeng, opplyser SSB.

Kjøp og drift av transportmidler ble redusert med 2,7 prosent i juni. Forbruket av elektrisitet og brensel gikk også ned som følge av lavere forbruk av elektrisitet. Husholdningers kjøp av andre varer, som omfatter blant annet fritidsutstyr, klær og hvitevarer, viste en nedgang på 0,8 prosent fra mai til juni. Klær og sko bidro mest til nedgangen, opplyser SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.