Norge har hatt 4G i flere år allerede. Men det var først i desember ifjor at Telenor som første operatør åpnet for å bruke 4G på telefoner i sitt nett. Frem til da var 4G kun tilgjengelig gjennom egne datamodemer.

Samtidig som Telenor åpnet for dette lanserte Sony sin Xperia V som den første Android-baserte smarttelefonen med 4G i Norge. Nokia Lumia 920 var den aller første telefonen som hadde denne muligheten. Vi har sett litt på hva dette betyr for brukeren.

4G i praksis
Dette er ingen komplett test av 4G som sådan, men jeg vil gi et lite inntrykk av hva man kan forvente om man investerer i en telefon med 4G.

Det første jeg tenker på er dekningen. 4G-dekningen er ikke imponerende innendørs, faktisk er den svært ofte fraværende. Personlig trenger jeg egentlig ikke 4G så mye utendørs, så dette oppleves veldig feil, selv om det rent teknisk er helt naturlig.

Et åpenbart bruksområde for 4G er å bruke mobilen som modem for en pc eller annet utstyr som krever en viss båndbredde. I så fall kan man jo legge mobilen i et vindu med 4G-dekning før man kobler opp.

Det andre man må tenke på når man bruker telefonen på denne måten er å ha med laderen. Xperia V tømmes veldig raskt for strøm når den bruker 4G-senderen mye, så om du skal bruke den som modem er en lader standardutrustning.

Det tredje er opplevd hastighet. Svært mange av de stedene jeg målte båndbredden, spesielt innendørs, var 3G-hastigheten så bra at bonusen med å ha 4G var overflødig. Veldig ofte var 4G-hastigheten på et nivå som er oppnåelig med 3G også, rundt 7 – 8 megabit per sekund.

Men når man først har 4G-dekning, og den passerer 20 megabit per sekund, er det en fryd å bruke teknologien. Bare så synd at det er sjelden jeg har bruk for den slags båndbredde på trikken.

 

Telefonen
Teknologien som gjør at en 4G-telefon kan ta imot samtaler er ganske avansert. Men heldigvis merkes ikke dette i praksis. Det fungerer som det alltid har gjort

Samtalene i seg selv går fortsatt i 2G og 3G-nettene og dermed er alt som før med tanke på talekvalitet og dekning.

Design
Foruten 4G skal Xperia V også konkurrere som en vanlig smarttelefon. Den er bygget rundt en 4,3 tommer berøringsskjerm med HD-ready oppløsning (1280 x 720 bildepunkter).

Sony er etter min smak ledende innen estetisk design av smarttelefoner. Xperia V er intet unntak, dette er en telefon som tåler dagens lys og avslører hvor fantasiløse mange av konkurrentene er. I tillegg til et slankt og lekkert design er telefonen også vanntett til en viss grad, noe Sony ser ut til å ha innført som standard. Dette betyr at man må pelle opp luker for å bruke ladeplugg og hodetelefoner, men de ekstra sekundene må man kunne spandere for ekstra beskyttelse.

 

Brukeropplevelse
Sony konkurrerer fint med telefonene til Samsung og HTC om god brukeropplevelse. Telefonen er enkel og intuitiv i bruk og det tar kort tid å sette seg inn i finessene.

Det svakeste leddet er de mer bedriftsrettede funksjonene som e-post og kalender. Disse er litt mindre brukervennlige enn hos en del konkurrenter, men det fungerer godt nok for mange.

Det beste med telefonen er multimediadelen. Kameraet er veldig godt og har en glimrende autofunksjon som blant annet tar imponerende gode bilder i dårlig lys, uten blits. Automatikken er såpass god at det sjelden er vits i å endre noen innstillinger.

Jeg kunne tenkt meg bedre lydfilter for musikk, som også fungerer for Spotify og Wimp, men siden slike kan lastes ned er det ikke noe stort minus.

 

Konklusjon

Dette er en gjennomført bra telefon, som også er pen og se på og som tåler litt ekstra. Den har også en ypperlig skjerm og et godt kamera. Altså er det flere gode grunner til å kjøpe den enn bare 4G. Den mangler likevel det lille ekstra som gir brukeren en bredt glis om munnen.

Følg vår anmelder på Twitter:


Her er produsentens offisielle produktside.