De økonomiske utfordringene kommer på rekke og rad for Sør Afrikas president Jacob Zuma (73) og hans regjering.

Sør-Afrika er et hakk over «søppelstatus» hos flere internasjonale kredittvurderingsbyråer, og denne uken måtte Zuma-regjeringen overbevise både investorer og kredittvurderingsbyråer om at økonomien kan føres på rett kurs da finansminister Pravin Gordhan (66) la frem landets statsbudsjett onsdag.

- Det er ingen tvil om det faktum at vi er i en i krise, sa finansminister Gordhan i sin tale på sørafrikansk TV under fremleggelsen av landets statsbudsjett denne uken.  

Sør-Afrikas økonomi har over tid vært i hardt vær, blant annet som følge av:

  • Svak økonomisk vekst. Finansdepartementet kuttet vekstprognosene for 2016 fra 1,7 prosent til 0,9 prosent.
  • 25 prosent arbeidsledighet, høyest blant unge
  • Råvareprisene har falt. Særlig har lave metallpriser påvirket, ettersom landet er en stor metalleksportør.
  • Århundrets verste tørke i landet driver opp prisen på mat, og bidrar til økt inflasjon.
  • Vedvarende strømsvikt i store deler av landet lammer deler av økonomien.
  • Offentlig gjeld øker, og landets finansdepartement ønsker å redusere landets budsjettunderskudd til 3,2 prosent i år.
  • Statseide selskaper presterer dårlig, og deres gjeldsforpliktelser sliter på statsfinansene
  • Internasjonale investorer trekker penger ut av landet

- Vi kan ikke bruke penger vi ikke har. Vi kan ikke låne penger vi ikke har råd til å betale tilbake. Frem til vi oppnår vekst og øker våre inntekter må vi være harde med oss selv, sa Gordhan.

Gordhans tale og budsjettet for øvrig ble ikke godt mottatt hverken av markedet eller kredittvurderingsbyråene. Den sørafrikanske valutaen sank umiddelbart etter talen med over to prosent. Valutaen har falt nærmest kontinuerlig de siste årene.

- Det er tydelig at den sørafrikanske økonomien er inne i en større økonomisk nedgang, med motvind både innenfra og utenfra, sier analytiker på fremvoksende markeder Lisa Alexandersson i Nordea til DN. Hun følger Sør-Afrika tett.

Nordea-analytiker Lisa Alexandersson følger Sør-Afrika tett.
Nordea-analytiker Lisa Alexandersson følger Sør-Afrika tett. (Foto: Nordea)

Hun tror at den økonomiske aktiviteten kan ta seg opp igjen når råvareprisene øker i årene som kommer.

Vil øke skatter og kutte pengebruk

Finansministeren la frem et budsjett med moderate skatteøkninger, kutt i statlig pengebruk og planer om å fryse antallet offentlige ansatte.

Det er knyttet stor spenning til hvordan kredittvurderingsbyråene vil reagere på budsjettet. Dersom de ender opp med å kutte landets kredittvurdering til søppelstatus, vil det bli enda dyrere for Sør-Afrika å låne penger, og valutaen vil kunne synke ytterligere ettersom flere investorer selger unna.

Ratingbyrået Fitch kom umiddelbart eter budsjettfremleggelsen med en oppdatering der byrået hevdet forslagene ville bli «utfordrende».

«Ambisiøse planer for å tøyle det offentlige lønnsnivået, å opprettholde politisk støtte for finansiell innstramming og svak økonomisk utvikling utgjør en gjennomføringsrisiko for forslagene», heter det i Fitchs oppdatering.

- Ikke nok

I desember nedgraderte kredittvurderingsbyråene Fitch og Standard & Poor's Sør-Afrikas kredittvurdering til ett hakk over søppelstatus. Moody's har Sør-Afrika to hakk over søppelstatus. Alle tre byråene har lagt til grunn negative utsikter for landet, og vil komme med oppdaterte vurderinger i løpet av våren.

- Det var et ambisiøst budsjett, men jeg venter ikke at justeringene er nok til å unngå en forverring i kredittverdigheten. Det er likevel ikke sikkert at det blir et kutt ned til «sub investment-grade», sier Alexandersson.

Sub investment-grade er en annen betengelse på søppelstatus, eller «junk», den laveste kategorien av kredittverdighet et land kan ha.

- Den største risikoen på veien mot å redusere landets budsjettunderskudd ligger i svak økonomisk vekst og muligheten for at veksten blir svakere enn ventet, sier Alexandersson.

Politiske utfordringer

I tillegg til å fremme en rekke bekymringer om landets økonomi, truer den populære finansministeren med å trekke seg fra regjeringen dersom Zuma ikke sparker sjefen for landets skattemyndigheter, Tom Moyane. Det skriver en rekke lokale og internasjonale medier, og siterer kilder nær landets politiske ledelse.

De to har lenge vært i en bitter konflikt.

Dersom finansministeren trekker seg, vil det føre til ytterligere hodebry for presidenten. Gordhan er nemlig landets tredje finansminister på to måneder, etter at Zuma i desember byttet finansminister to ganger på en uke.

Det er snart lokalvalg i Sør-Afrika, og landets økonomi ventes å spille inn på oppslutningen til regjeringspartiet African National Congress (ANC). I tillegg til landets økonomiske utfordringer, er Zuma er i hardt vær for å ha brukt statlige midler tilsvarende Lover bot og bedring for luksusoppussing .

Partiet er for tiden også involvert i en spektakulær disputt med amerikanske diplomater, der partiledelsen anklager USAs ambassade for å forsøke å destabilisere landet og bytte ut regjeringen.

BAKGRUNN: Sør-Afrikas regjeringsparti: Anklager USA for å jobbe mot regimeskifte

Følg markedet i DN Investor

Les også:

Gigantselskaper i kulissene bak Kinas fotballrevolusjon  

Sør-Afrikas økonomi på randen av stupet

Hundrevis vil være med på norsk solcellesatsing

- Vi snakker kutt nå og en videre senking av banen ned mot null

Nordea Markets justerer kroneprognosene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo, er svært fornøyd med utmerkelsen og de ansatte jubler.
01:39
Publisert: