Korrupsjonsanklagene omtales som den alvorligste politiske krisen i Sør-Afrika på nesten ti år. President Zuma har vært involvert i en rekke skandaler siden han kom til makten i 2009, men de siste ukene har presset blitt massivt.

Torsdag sa partisekretær Gwede Mantashe i Zumas parti ANC at oligarker kan være i ferd med å gjøre Sør-Afrika til en mafiastat.

I sentrum for rabalderet står den mektige Gupta-familien, som kom fra India til Sør-Afrika under apartheidregimets fall på nittitallet.

Imperium

De tre indiskfødte brødrene Ajay, Atul og Rajesh har siden bygget opp et stort forretningsimperium innenfor teknologi, medier, gruvedrift og eiendom. Parallelt utviklet de nære bånd til regjeringspartiet ANC, og spesielt til Zuma – i god tid før han ble president.

Gupta-familien har lenge blitt anklaget for å utøve utilbørlig press mot Zuma bak kulissene. Men nå har flere politikere og ministre stått fram og fortalt at Gupta-familien har tilbudt dem regjeringsposter i bytte mot forretningsfortrinn.

Skolerett

Det toppet seg da visefinansminister Mcebisi Jonas hevdet at de hadde tilbudt å forfremme ham, kort tid før Zuma sparket den sittende finansministeren.

Zuma selv smålo og gliste da han ble bedt om å svare på anklagene i nasjonalforsamlingen torsdag.

– Det er ingen ministre her som noensinne er blitt nevnt av Guptaene eller noen andre. Ministrene her ble utnevnt av meg, fastslo han.

Presidenten har ikke lagt skjul på sitt nære vennskap med familien, og Zumas sønner sitter i styrene til minst seks Gupta-selskaper.

Forsvarsskrift

Brødrene nekter for å ha forsøkt å påvirke politiske utnevnelser. Fredag slo de opp en forsvarstale over to sider i avisa New Age, som Gupta-familien selv eier. Der langet de indiskfødte forretningsmennene ut mot det de kaller fremmedfiendtlige og hatefulle ytringer.

– Da den globale økonomiske nedgangen begynte å dra seg til, ble familien gjort til syndebukk for alle ulykker og uhell som Sør-Afrika har blitt rammet av, heter det i uttalelsen.

På et møte i ANCs sentralstyre i helgen er skandalen ventet å stå øverst på agendaen, men partisekretær Mantashe fremholder at partiet ikke har diskutert om Zuma må gå. Styret domineres av Zuma-lojalister, og analytikere sier det er lite trolig at de til komme til å vende ham ryggen.

Viktige valg

Regjeringspartiet har likevel uttrykt bekymring over korrupsjonsanklagene, som kommer i forkant av viktige lokalvalg. ANC kommer trolig til å få hard konkurranse fra opposisjonen når innbyggerne går til urnene i storbyen Johannesburg og hovedstaden Pretoria i mai.

Zuma er allerede under hardt press på grunn av økende arbeidsledighet og høy inflasjon. Misnøyen er dessuten sterk i befolkningen over de store økonomiske og sosiale forskjellene som fortsatt råder i samfunnet, spesielt mellom svarte og hvite sørafrikanere. (©NTB)

Har du fått med deg denne?

 

Forskere mener gutter blir dummere av å se på tv. Dette mener de selv.
02:38
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.