Generalsekretæren i Sør-Afrikas regjeringsparti, African National Congress (ANC), anklager amerikanske diplomater for å forsøke å destabilisere landet og hisse til regimeskifte.

Det skriver The Guardian.

Stridens kjerne omhandler en tale partiets generalsekretær, Gwede Mantashe, holdt på fredag. Han sa blant annet at «elementer knyttet til regimeendring» som ligner det som skjedde i Libya og Egypt under den arabiske våren har krøpet inn til Sør-Afrika, ifølge nyhetsbyrået African News Agency. Han gir amerikanske diplomater skylden for dette.

- Møter i den amerikanske ambassaden handler ikke om annet enn en mobilisering for en regimeendring. Vi kjenner til et program som tar unge mennesker til USA i seks uker, henter dem tilbake og planter dem overalt, sa Mantashe fra talerstolen ifølge det samme nyhetsbyrået.

En talsmann for ANC, partiet som i sin tid ble grunnlagt av Nelson Mandela, fulgte opp uttalelsen søndag.

- Det virker som om det kommer uregelmessige aktiviteter fra den amerikanske ambassaden, sa talsmannen og la til at ANC vil kontakte amerikanske myndigheter for å oppklare diplomatenes handlinger, ifølge the Guardian.

USAs ambassadør til Sør-Afrika Patrick Gaspard slår hardt tilbake mot anklagene, og understreker at programmet som var omtalt i Mantashes tale er «Mandela Washington Fellowship for Young African Leaders». Programmet har et uttalt mål om å støtte opp under unge afrikanske ledere.

På sin Twitter-konto svarer Gaspard følgende:

«Jeg skulle ønske noen kunne invitert meg på disse møtene. La oss ikke skylde på andre for våre egne utfordringer.»

Han har i en serie Twitter-meldinger latterliggjort ANC-uttalelsene, blant annet med en melding der han sammenligner uttalelsene fra ANC med TV-stjernen Oprah Winfrey.

Les også:
Sør-Afrikas økonomi på randen av stupet
- Lite sannsynlig med en betydelig oppgang i oljeprisen
Flere arbeidsledige i oljesektoren blir syke
Vil stenge over tusen kullgruver
Vil bygge terrornettverk og angripe Egypt-olje

Se DN Tv: Sentralbanken har ikke så mye mer igjen å gi
- Sentralbanken har ikke så mye mer igjen å gi
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets kommenterer sentralbanksjefens tale.
03:26
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.