Sist gang renten økte var i 2011, og økningen skjer etter at Bank of Korea og Det internasjonale pengefondet (IMF) har hevet sine vekstprognoser, til tross for flere provokasjoner og rakett-tester fra det nordkoreanske regimet.

Den koreanske banken økte lånekostnadene til 1,5 prosent, opp 25 basispoeng, etter en sterk økonomisk vekst i landet. Veksten skyldes spesielt en økning i eksport. Også økt turisme fra Kina har bidratt til den sørkoreanske økonomien.

Forholdet mellom de to landene er på bedringens vei igjen, etter at det kjølnet da Sør-Korea fikk på plass det amerikanske missilforsvarssystemet THAAD. Utplasseringen av rakettforsvaret provoserte Kina, som mente det ville destabilisere regionen.

Kunngjøringen om høyere styringsrente i Sør-Korea kommer etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har hintet om enda en renteheving. Sentralbanken har allerede hevet renten tre ganger siden desember 2016, og det er også ventet økninger i 2018.

Flere frykter at renteøkningen fra den amerikanske sentralbanken kan føre til at flere investorer tar ut pengene sine fra markeder i vekst, til fordel for tryggere og større utbytte.(Vilkår)

Dette trikset kan spare deg for tusenlapper
Med en plug-in i nettleseren kan du få nettleverandører til å tro at du befinner deg i et annet land. Hvor du befinner deg påvirker prisen.
01:38
Publisert: