Presidentens talsmann Jung Youn-Kuk sier at statsminister Hwang Kyo-Ahn har blitt erstattet «i forbindelse med den nåværende situasjonen». Kort tid senere kom meldingen om at påtalemyndigheten har utstedt en arrestordre mot president Park Geun-hyes nære venn Choi Son-Sil, som har stått i sentrum av den politiske skandalen i landet.

Kim Byong-Joon, som tidligere har vært rådgiver for den avdøde liberale presidenten Roh Moo-Hyun, tar over som statsminister. I tillegg blir landets finansminister og ministeren for offentlig sikkerhet byttet ut.

Utskiftingen er del av en planlagt rokering av høytstående tjenestefolk og statsråder for å etablere en tverrpolitisk og «nøytral» regjeringsadministrasjon.

Presidentens håp er at dette vil roe ned noe av raseriet over den pågående politiske skandalen i landet.

Krever presidentens avgang

Flere tusen mennesker har den siste tiden demonstrert mot president Park Geun-hye og krevd at hun går av. Bakgrunnen er anklager om at Park har latt Choi blande seg inn i presidentens handlinger uten å ha noen formell stilling i statsapparatet

Choi anklages for å ha brukt sitt vennskap med Park til å presse penger ut av landets storbedrifter, men det store sjokket kom da det ble avdekket at Park hadde latt Choi gjennomgå sine taler og gi henne råd om viktige statsanliggender.

– Rasputin-lignende

60 år gamle Choi er datter av Choi Tae-min som ledet en sektlignende religiøs gruppe og var en støttespiller for Park til sin død i 1994. Sørkoreanske medier har tegnet at bilde av henne som en Rasputin-lignende figur med utilbørlig innflytelse over Park.

Park har bedt om unnskylding og opplyste fredag at hun har bedt ti rådgivere gå av i forkant av en ommøblering i regjeringen.

I et forsøk på å dempe noe av kritikken har Park lovet å skape en «nøytral» regjering og ta inn medlemmer fra andre partier enn hennes eget konservative Saenuri-parti.

Les også: Tjener mer på mindre fisk

Sørgelige tall fra Rec Silicon - vil si opp 70 ansatte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.