Tirsdag 1. mai utløper de midlertidige unntakene som USAs president Donald Trump innvilget da han innførte ekstratoll på import av stål og aluminium.

USAs handelsminister Wilbur Ross sier i et intervju med Bloomberg at Trump vil fortsette å gi unntak for noen land, men ikke for alle. Han avslører ikke hvilke land som kommer til å bli unntatt.

En beslutning er ventet i løpet av dagen mandag 30. april.

Da ekstratollen ble innført den 23. mars i år, fikk Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico, Sør-Korea og EUs 28 medlemsland alle midlertidig unntak for å gi tid til samtaler om en permanent løsning.

Ifølge nettavisa Politico var det ventet at EUs handelskommissær ville snakke direkte med Ross om saken i løpet av dagen.

Ross antydet i forrige uke at USA krever tollfrie kvoter i bytte mot fortsatt unntak fra de nye tollsatsene, som ligger på 25 prosent for stål og 10 prosent for aluminium.

Norge er ikke unntatt fra de nye tollsatsene, men har vært i dialog med USA for å prøve å komme med på listen. Det er så langt uvisst om samtalene har båret frukt.

Flere har allerede klaget ekstratollen inn for Verdens handelsorganisasjon fordi de mener den er i strid med reglene.(Vilkår)