Ifølge FN trenger nesten 5 millioner mennesker i Sør-Sudan humanitær bistand. I forrige uke oppjusterte FN behovet for humanitær innsats med 500 millioner dollar til 1,8 milliarder dollar – 10,7 milliarder kroner. Før oppjusteringen var kun en tredel av behovet dekket, til tross for at FN tidligere i vinter oppgraderte alvorlighetsgraden på den humanitære katastrofen i Sør-Sudan til nivå tre, som er det høyeste nivået på FNs skala.

– Hvis ikke midlene kommer inn, kombinert med at striden fortsetter, så er det en reell fare for hungersnød i landet, sier Brende til NTB.

Norge skal være vertsland for giverlandskonferansen for Sør-Sudan som holdes i Oslo tirsdag. Flere deltakere møtes allerede mandag til et arbeidsmøte hvor de skal diskutere hvordan man kan sikre Sør-Sudans innbyggere tilgang på nødhjelp.

Norge i bresjen

Utenriksministre fra blant annet Sør-Sudan, Sudan, Etiopia, USA og Storbritannia, samt flere giverland, FN-organisasjoner og humanitære organisasjoner skal delta på høynivå-konferansen tirsdag.

Brende mener det er vilje til å bidra blant giverlandene, til tross for at våpenhvileavtalen partene signerte for en drøy uke siden, ble brutt i løpet av få timer.

– Over 260 deltakere er påmeldt til konferansen. Jeg tror giverlandene er realistiske og forstår at en konflikt som har pågått i mange måneder, ikke går fra full konflikt til ingen på noen timer. I tillegg rapporteres det om at det er roligere i landet, men man er klar over at konflikten kan blusse opp igjen, sier Brende.

Hensikten med givermøtet er å oppmuntre landene til å bidra med mer penger. Norge vil gå foran med et godt eksempel, men Brende vil ikke si med hvor mye.

– Det faktiske beløpet blir kunngjort tirsdag, sier han.

Den danske regjeringen opplyste søndag at de vil gi 55 millioner danske kroner under giverkonferansen.

– Verste jeg har sett

Den pågående konflikten mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar har ført Sør-Sudan ut i en akutt krise. Tusener er drept i kamper mellom opprørsstyrkene og regjeringshæren, og nærmere én million mennesker er drevet på flukt.

– Jeg er veldig bekymret over den alvorlige situasjonen i Sør-Sudan. Det begås drap og vold mot sivile, og det rapporteres om omfattende og systematisk bruk av seksuell vold og rekruttering av barnesoldater, sier Brende, som selv var i Sør-Sudan i begynnelsen av mai. Han besøkte en leir med 20.000 internt fordrevne, i et område hvor regntiden allerede har begynt.

– Forholdene de lever under, er av de verste jeg har sett. Mye av leiren er allerede gjørme på grunn av regn, og jeg er redd det kan bli utbrudd av kolera, sier Brende. Han legger til at nødhjelpen må ut nå, før regntiden gjør mange veier uframkommelige og vanskeliggjør operasjonen.

Ber om bistand

Norske bistandsorganisasjoner ber deltakerne på giverlandskonferansen for Sør-Sudan bla opp for å unngå hungersnød i det konfliktherjede landet.

– Titusenvis av mennesker i Sør-Sudan er allerede døde, de har bare ikke sluttet å puste ennå, sier generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp.

– Det er et grusomt utsagn, men ikke mindre sant for det. For mange er det allerede for sent. Det er ikke blitt produsert og lagret nok mat før regntiden, sier hun.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen sier at 7,3 millioner mennesker kan komme til å sulte før sommeren er over, og at man allerede har sviktet Sør-Sudan.

– Hvis det internasjonale samfunnet ikke reagerer, kan Sør-Sudan stå overfor den største hungersnøden på tiår, sier Egeland.

Plan Norge ber giverkonferansen sette beskyttelse og nødhjelp til barn høyt på agendaen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.