En kommisjon nedsatt av Den afrikanske union (AU), anklager Norge for å være delvis ansvarlig for uroen som kastet Sør-Sudan ut i borgerkrig, ifølge et rapportutkast som er lekket til Reuters.

Troikaen USA, Storbritannia og Norge skapte «en væpnet makt som ikke ble utfordret politisk» ved å støtte fredsavtalen fra 2005 som «førte til en uansvarlig politisk klasse», heter det i utkastet til rapport som nyhetsbyrået Reuters har lest.

Både Norge, USA og Storbritannia har krevd at rapporten fra Den afrikanske unions granskingskommisjon blir offentliggjort. Kommisjonen fikk i fjor i oppgave å granske forbrytelser begått under borgerkrigen.

En maktkamp krigslederne Salva Kiir og erkerivalen Riek Machar utløste en blodig strid for drøyt 14 måneder siden. Situasjonen har kostet minst 10.000 menneskeliv og sendt 1,5 millioner mennesker på flukt. En rekke avtaler om våpenhvile er inngått – og brutt.

Machar og Kiir

Granskingskommisjonen tar ifølge Reuters til orde for at både Salva Kiir og Machar må utestenges fra en overgangsregjering i Sør-Sudan.

Anbefalingene er stikk i strid med fredsavtalen som nå forhandles fram, der planen er at Kiir forblir president, mens opprørsleder Riek Machar utnevnes til visepresident.

De to sitter denne uka i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba og forhandler om å danne en samlingsregjering.

Rapporten fra AU er ikke blitt offentliggjort av frykt for at innholdet kan komme til å forpurre fredsforhandlingene, sier AU-diplomater til nyhetsbyrået.

Væpnet makt

Norge, USA og Storbritannia får i rapporten noe av ansvaret for Sør-Sudans problemer. De tre landene bidro til å etablere en væpnet makt som handlet ustraffet, heter det. Det har ikke lykkes NTB å få en kommentar fra det norske utenriksdepartementet.

Utkastet Reuters har fått se, er på 60 sider og ble ifølge en kilde tett på granskningskomiteen, ført i pennen allerede i oktober i fjor. De samme anbefalingene om å utestenge Kiir og Machar fra en overgangsregjering ble imidlertid gjentatt i et nytt utkast som kom i januar, ifølge kildene Reuters har.

Brende kritisk

FNs sikkerhetsråd vedtok denne uken nye sanksjoner mot Sør-Sudan, og utenriksminister Børge Brende (H) har kritisert Kiir og Machar for deres manglende vilje til å få en slutt på den blodige krigen. Men Brende påpekte senest torsdag at Kiir er landets valgte president, og at han og tidligere visepresident Machar må være en del av en fredsløsning i Sør-Sudan.

– Vi må gå gjennom disse to lederne for å kunne få til en fredsløsning. De disponerer en hær hver som har bidratt til den humanitære katastrofen vi ser. Dette har skjedd på grunn av at de har kriget mot hverandre, sa utenriksministeren til NRK.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

- Dette er spikeren i kisten

Svakere utsikter i norsk næringsliv

Streikeoppdatering: Slik er situasjonen akkurat nå