Milliardær og investor George Soros sier rett ut at han er bekymret over risikoen for en ny verdenskrig.

Men mye avhenger av helsetilstanden til den kinesiske økonomien, sa han under en tale på Bretton Woods-konferansen til Verdensbanken forrige uke, skriver marketwatch.com.

Kina ønsker sterkt å internasjonalisere sin valuta renminbi (yuan) og bygge opp nye internasjonale institusjoner som for eksempel utviklingsbanken Asian Infrastructure Investment Bank, der Norge som et av mange land har meldt sin interesse for å være med.

Men en slik utvikling betyr ifølge Soros også at risikoen for en konflikt med USA øker.

- Hvis Kinas innsats for overgang fra å være en eksportmotor til en økonomi som er ledet av innenlands etterspørsel feiler, så er det en «sannsynlighet» for at det politiske lederskapet i Kina vil fremprovosere en ekstern konflikt for å beholde makten og holde landet samlet. Hvis det er konflikt mellom Kina og en av USAs militært allierte, som Japan, da er det ingen overdrivelse å si at vi er på terskelen til en tredje verdenskrig, sa Soros ifølge marketwatch.com.

Ruster opp

Soros viser også til at Kinas militærutgifter nå øker kraftig. Ifjor var det kinesiske forsvarsbudsjettet på 130 milliarder dollar.

Uttalelsene kommer samtidig med at tonen mellom Kina og USA er skjerpet, ikke minst på grunn av Kinas aktiviteter i Sør-Kinahavet som har provosert mange av nabolandene.

For å unngå en slik utvikling som han frykter appellerer Soros til USA om å foreta en «stor beslutning» og tillate at Kinas valuta blir med i Det internasjonale pengefondet IMFs valutakurv. Dette vil gjøre yuanen til en mulig konkurrent til dollaren som en global reservevaluta.

På sin blogg har den kjente kommunisten og tidligere forlagsredaktøren Pål Steigan kommentert uttalelsene til George Soros.

Biffmiddag til helgen?  Slik steker du perfekt biff

Les også: Kina-dominert «verdensbank» operativ i år

 
Asia i dag: USA retter skytset mot Kina

Kinesere tatt for spionasje i USA  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.