George Soros skapte seg et navn i september 1992, da han satset på at det britiske pundet ville svekke seg.

Det skjedde, og Soros tjente 1,1 milliarder pund. Også under finanskrisen i Asia i 1997 fikk han en milliardgevinst.

Da det gikk mot regjeringsskifte i Japan ifjor høst, begynte amerikanske hedgefond – ledet av George Soros – å «shorte» yenkursen fordi han trodde den nye regjeringen ville gjør alt i sin makt for å svekke yenkursen, skriver Dagens Næringsliv.

- Et veddemål

Han fikk rett.

Yenkursen har falt fra 78 yen mot en dollar til gårsdagens nivå på 93 yen på fire måneder.

– Dette er et veddemål på «Abenomics», sier en kilde i Soros-systemet til Wall Street Journal, med henvisning til statsminister Shinzo Abes økonomiske politikk.

Ifølge næringslivsavisen har Soros tjent nesten en milliard dollar på svekkelsen av yenkursen ved å «shorte» valutaen. Andre har også tjent milliardbeløp.

- Ikke over
Foreløpig er dette bare papirgevinst, da Soros fortsatt sitter på investeringsposisjonene via hedgefondselskapet Soros Fund Management. Og den kan svekke seg videre.

– Dagens nivå på rundt 90 yen mot en dollar er en korreksjon av den sterke kursen vi har sett. Det er ikke over. 100 yen mot dollaren er ikke et problem. Kommer vi ned mot 110 til 120, vil det føre til en høyere importregning, sa Japans viseøkonomiminister Yasutoshi Nishimura nylig.Venter opptur

Ikke alle er overbevist om at japanske myndigheter klarer å holde yenkursen svekket over tid.

– Folk vet det er en koordinert innsats for å få slutt på to tiår med deflasjon. Jeg ser ikke at det er en genuin tro på at det er annerledes nå enn tidligere. Det er fortsatt betydelig skepsis, sier forvalter Chris Aytin hos Alternative Investment Group til Wall Street Journal.

Les også: - Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.