Østeuropeiske arbeidsinnvandrere gjør det bra på arbeidsmarkedet i Norge. Det er gode nyheter.

Snarere enn sosial dumping opplever de «sosial jumping», konkluderer den liberale tenketanken Civita i en rapport. Innvandrere fra Øst-Europa har nemlig en langt høyere inntektsvekst enn nordmenn. Dette undergraver fagbevegelsen frykt for at grådige arbeidsgivere primært ansetter utenlandske innvandrere for å presse lønnsnivåene nedover.

Litauiske innvandrere skiller seg særlig positivt ut. Litauere som kom til Norge i 2005, økte sin inntekt med 48 prosent fra 2006 til 2010. Polakker som kom i samme periode hadde en inntektsvekst på 29 prosent. Snittet i den norske befolkningen som helhet har ligget på 20 prosent. Selv om veksten også inkluderer trygdeytelser, tyder tallene på at det er mulig for arbeidsinnvandrere å avansere raskt i det norske arbeidslivet.

Jon Rogstad fra forskningsstiftelsen Fafo mener at jumping ikke utelukker dumping. Han frykter inntektsveksten først og fremst skyldes at utlendingene starter med dårlige kår, og mener at å kalle det jumping i så fall blir mer retorikk enn substans.

Det stemmer at østeuropeiske arbeidsinnvandrere starter med lav lønn i midlertidige stillinger. Men så lenge vi ikke snakker om utnytting av mennesker i en nødssituasjon, er ikke dette i seg selv alarmerende, snarere tvert imot.

På grunn av språk og ukjente kvalifikasjoner er det nokså forståelig at arbeidsinnvandrere i første omgang tilbys midlertidig stilling og lønn i lavere skikt. Så lenge det er rettferdige muligheter til å avansere dersom man jobber hardt for det, er en lav terskel inn i arbeidslivet av det gode. Om noe bør det være rom for større fleksibilitet ved ansettelser, slik at grupper som stiller med handicap som for eksempel språk, ikke stenges ute fordi dørstokken blir for høy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.