Nordmenn bombarderes daglig med tilbud om kreditt og forbrukslån. Stadig flere ender opp med forbruks- og kredittgjeld de ikke klarer å betjene.

– De som låner ut uten sikkerhet og tilbyr kreditt, tjener enormt på å kaste lån etter folk som egentlig ikke har råd, og de kan ta så høye renter de vil. Det må stoppes, sier SVs parlamentariske nestleder Karin Andersen til NTB.

– Låner du ut uten sikkerhet, må kreditor ta større ansvar og rentegevinsten begrenses, slår hun fast. 

Også Finanstilsynet er bekymret og viste nylig til at forbrukslån har vokst med 11 prosent det siste året. Slike lån utgjør nå totalt 90 milliarder kroner, rundt 3 prosent, av husholdningsgjelden.

Tak på renter

SV-leder Audun Lysbakken og Andersen fremmet rett før sommerferien et representantforslag i Stortinget med tiltak mot økende forbruksgjeld.

Partiet vil blant annet sette et tak på rentene som må betales, slik 14 EU-land har gjort.

– Da vil interessen for å gi folk som ikke har betalingsevne lån, synke drastisk, tror Andersen.

Hun ønsker også at de som gir usikret gjeld, må drive inn gjelden selv.

– Det må blir slutt på at de kan selge gjelden videre eller bruke inkassobyråer, sier Andersen.

SV ønsker seg dessuten et offentlig gjeldsregister på dem som søker lån, kommunal gjeldsrådgivning og frivillige ordninger med kompetanse til å bistå folk i kampen mot profesjonelle kreditorer.

SV vil også ha fjernet rabatter knyttet til kreditt.

– Tap kan øke

Finanstilsynet advarer mot den sterke veksten i forbruksgjelden hos norske husholdninger. Forbrukslånene utgjør en liten del av husholdningenes samlede gjeld, men denne gjelden vokser til gjengjeld sterkt, påpekte Finanstilsynet i «Finansielt utsyn 2016» tidligere i juni.

– Forbrukslån har høy rente, og manglende betjeningsevne kan påføre mange enkeltpersoner betydelige belastninger, sa tilsynsdirektør Morten Baltzersen da.

– Tapene på slike utlån kan øke betydelig. Bankenes omdømme kan også bli svekket. Bankene bør kjenne et særlig ansvar for å ivareta kundenes langsiktige interesser når de tilbyr slike lån, sier han.

SVs Karin Andersen vil ha slutt på at kredittselskapene «kaster kredittkort etter folk med dårlig råd». 

– Å hindre at flere havner som gjeldsslaver er veldig viktig og det er helt unødvendig at noen skal kunne dytte folk ut på den galeien og selv tjene mye penger på det, sier hun.


Les også: Grunn til bekymring? dnPlus   (DN+)


Storbank varsler kraftig nedtur dnPlus   (DN+)


EBA kan bli flyttet fra London

Christoph Waltz langer ut mot Cameron
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert: