Fire tidligere ministre fra Senterpartiet og SV vil tvinge regjeringen til å legge fram informasjon fra forhandlingene om den nye frihandelsavtalen om tjenester, TISA.

De mener hemmeligholdet rundt TISA-forhandlingene gjør det nærmest umulig å ha en ordentlig debatt om konsekvensene av avtalen for Norge, skriver Dagsavisen.

Utenrikspolitisk talskvinne i Sp, Liv Signe Navarsete, utenrikspolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell, SV-leder Audun Lysbakken og parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, vil derfor tvinge regjeringen til å legge fram avtaleteksten til TISA slik den nå foreligger i forhandlingene.

– Har bare lekkasjer

– Det pågår forhandlinger som vil påvirke Norges muligheter til å sette standarden for eksempel arbeidstakerrettigheter og miljø, men vi vet ikke hvordan avtalen vil slå inn fordi vi har ingen verifiserte opplysninger, bare lekkasjer, sier Navarsete til Dagsavisen.

Partiene har fremmet et felles forslag til Stortinget som skal behandles før sommeren.

Sammenligner med EØS

– I et demokrati burde vi ikke være avhengig av lekkasjer. Det er på tide at det er regjeringen og ikke WikiLeaks som gir oss informasjon, sier Solhjell.

– Vi som landets folkevalgte må få vite hvilke rammer som gjelder for avtalen før den er ferdig forhandlet. Når 50 land er blitt enige, blir det umulig for norske folkevalgte å påvirke, sier Navarsete, som vil unngå samme situasjon som Norge har havnet i med EØS-avtalen.

– Vi ble lovet mange unntak, men i dag ser vi at EØS griper inn i nesten all norsk lovgiving. Det er grunn til stor varsomhet når vi skal inngå så store avtaler, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.