Søskenparet Åse (32) og Nils Mathiesen Palm (35) slåss mot DNB i Oslo tingrett etter at de har saksøkt banken med et krav om 26 millioner kroner for dårlig eller mangelfull investeringsrådgivning og at fondsandelene de hadde investert i ble solgt rett før børsoppgangen i 2009, skriver Dagens Næringsliv.

Som unge studenter uten inntekt lånte søskenparet i 2005 ti millioner kroner i DNB og investerte alt i verdipapirfond.

Nå er pengene borte og landstedet på Eløen i Oslofjorden som de arvet etter sin far er under tvangssalg. Verdivurderingen av hovedbygningen og tomten på 32 mål var på mellom 20 til 30 millioner kroner.

- Vi har ikke råd til advokat lenger, sier Åse til DN utenfor rettssalen i Oslo tingrett.

Ikke kontaktet
De første årene gikk investeringene i pluss, men da finanskrisen slo til i 2008 stupte verdien av investeringene med 65 prosent i løpet av et halvt år.

6. august 2008 var studentenes beholdning nede i knappe fire millioner kroner.

Søsknene anførte i retten at de aldri ble kontaktet av deres rådgiver i DNB Private Banking i den kritiske perioden, og de mener at de først på sensommeren ble orientert av DNB-rådgiveren om at betydelige verdier var tapt.

Privat forbruk
Bankens advokat viste i retten til at søsknene fortløpende har solgt aksjer for å finansiere privat forbruk. I retten la DNBs advokat, Arild Harsson, frem utskrifter fra kontoen til søsknene for å underbygge det private forbruket.

– Store deler av lånet ble brukt til andre ting enn forutsatt, sa Harsson.

Harsson påpekte også at lånet på ti millioner ble gitt under forutsetning av at det skulle settes av 2,5 millioner kroner på en sperret konto til å betjene rentekostnader. Det ble imidlertid aldri gjort.

– Alle reagerer nok på at banken gir ti millioner i lån til unge studenter, men det forutsatte at man skulle sette av 2,5 millioner til å betjene renter i investeringsperioden. Dessverre ble det innskuddet ikke satt inn. Det får vi bare beklage, sa Harsson.

– Litt lettvint, sa Harsson om at studentene ikke fikk tilstrekkelig informasjon under finanskrisen. Bankens advokat vedgår imidlertid at banken har hatt en frarådningsplikt overfor studentene da de tok opp lånet på ti milioner kroner, men han mener det ble gitt muntlig fraråding.

Les også: - DNB lurer folk igjen


<b>- Jeg var fullstendig knust</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.